Tweede Woninggebruik Grou verbod

Verbod op tweede woninggebruik in Grou

Grou – De afgelopen jaren is de druk op de woningmarkt in de dorpen in Fryslân zoals Grou toegenomen. Voor starters en jonge huishoudens wordt het steeds lastiger om een passende woning te vinden. Koop je per 1 januari een woning in Grou dan mag die alleen als hoofdwoning dienen en niet voor tweede woninggebruik.

Uit een eerder gepubliceerd onderzoek is gebleken dat in het centrum van Grou zo’n 25 tot 30 huizen dienen als tweede huis. Wanneer naar een bredere cirkel gekeken wordt, zullen dat er waarschijnlijk nog meer zijn.

Zo constateerde Pleatslik Belang Grou dat woningen steeds vaker worden opgekocht door mensen die deze aanhouden als tweede woning. Mede naar aanleiding van verschillende onderzoeken naar gebruik van woningen in Grou worden er maatregelen getroffen om dit tegen te gaan.

Verbod

Waar in Leeuwarden van een opkoopverbod sprake zal zijn, daar geldt dat niet voor de dorpen van de gemeente. Wel wil de gemeente de aankoop van tweede woningen in Grou een halt toe roepen. Daarom komt er per 1 januari een verbod op het ‘tweede woninggebruik’. Te veel mensen hebben in het watersportdorp namelijk een tweede huis voor recreatie of vakantiehuis verhuur. 

Hoofdwoning

Alle nieuwe verkochte woningen moeten dus vanaf 1 januari als hoofdwoning gebruikt worden. De bestaande tweede woningen worden vergund. Een gebouw is vergund als de gemeente beschikt over de vergunning. Hierbij zit een bouwplan. Als de bestaande toestand overeenkomt met de toestand op het vergunde plan is het gebouw vergund.