Reuzenberenklauw woektert in natuurgebied Timertsmar nabij Grou

Reuzen berenklauw woekert in natuurgebied Timertsmar bij Grou

Grou – De gemeente Leeuwarden kondigde afgelopen week in een video aan de vernietiging van de reuzenberenklauw nog steeds een prioriteit is. Doel is om alle bloemen van deze exoot af te hakken zodat de berenklauw niet tot zaadvorming kan komen.

Hoe problematisch de explosieve groei van deze exoot is blijkt in het natuurgebied Timertsmar tussen Grou en Warten. Al een aantal jaren wint dit reusachtige onkruid terrein op deze voormalige vuilstort. Hoewel de paden wel bewandelbaar zijn, overwoekert de reuzenberenklauw een steeds groter gedeelte van dit natuurgebied. Sommige gedeelten zijn helemaal niet meer bereikbaar vanwege deze reusachtige plant die hoogtes van meer dan drie meter kan bereiken.

Reusachtig

De meest voorkomende variant van de berenklauw in Nederland is de Gewone berenklauw, tevens de minst schadelijke van allemaal. Gevaarlijker zijn de Reuzenberenklauw en Sosnowsky’s berenklauw. Als we het hebben over dé berenklauw, dan wordt meestal een van de laatste twee genoemd, omdat vooral deze soorten vervelende gevolgen hebben als je ermee in aanraking komt. Dit kan leiden tot gevaarlijke blaarvorming. In ernstige gevallen is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk.