verkiezingen

In de gemeente Leeuwarden kan iedereen stemmen

Grou / Leeuwarden – Voor de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november maakt de gemeente Leeuwarden het mogelijk dat iedereen die dat wil, kan gaan stemmen. Er zijn extra voorzieningen voor kiezers met een beperking. Nieuw is de verkiezingstaxi die beschikbaar is voor vervoer naar het stembureau.

Gratis verkiezingstaxi

De verkiezingstaxi is een nieuwe, gratis, service voor mensen die moeilijk lopen of een andere beperking hebben. Inwoners die gebruik van de verkiezingstaxi willen maken worden van huis opgehaald en naar een goed bereikbaar stemlokaal bij hen in de buurt gebracht. Vanzelfsprekend wordt men na het stemmen weer thuisgebracht. Van deelnemers wordt gevraagd om vooraf een afspraak te maken met taxi Witteveen die het vervoer verzorgd. Een afspraak kan gemaakt worden tot dinsdag 21 november 12.00 uur.

Extra toegankelijk stembureau

Ieder stembureau in de gemeente Leeuwarden is toegankelijk voor rolstoelen van standaardformaat en rollators. Er is een extra toegankelijk stembureau ingericht in poppodium Neushoorn (Ruiterskwartier 41, Leeuwarden). Er zijn 2 invalidenparkeerplaatsen naast De Harmonie (schuin tegenover Neushoorn) Op verkiezingsdag 22 november worden er extra invalidenparkeerplaatsen bij Neushoorn ingericht. Buslijn 6 stopt 2 keer per uur bij het stembureau.

In stembureau Neushoorn kunnen mensen met een visuele beperking stemmen met een stemmal. In de ochtenduren is er een tolk Nederlandse gebarentaal in het stembureau aanwezig en er is een extra groot stemhokje voor scootmobielen en rolstoelen van afwijkend formaat.