Protest Woonfriesland Grou

Estafetteprotest vakbonden voor de deur van Woonfriesland in Grou

Grou – De vakbonden CNV, FNV en De Unie organiseren maandag 11 december een vakbondsvergadering over de cao Woondiensten. Dat doen ze pal voor de deur van woningcorporatie Stichting Woonfriesland in Grou.

De bijeenkomst is van 12.00 uur tot 14.00 uur en alle werknemers van woningcorporaties in Friesland zijn hiervoor uitgenodigd. “Ze willen duidelijk maken dat hun werkgevers moeten afzien van hun gedateerde cao-eindbod en dat ze met wat beters moeten komen”, zegt Robbim Heins van CNV Vakmensen.

De speciale vakbondsvergadering (en tevens werkonderbreking) in Grou maakt onderdeel uit van een estafetteprotest langs meerdere woningcorporaties door heel Nederland. Eerder al waren er vergelijkbare (drukbezochte) bijeenkomsten in Den Haag, Groningen, Utrecht en Uden. Later deze week volgen protesten in Nijmegen en Dordrecht.

Forse koopkrachtschade

CNV-onderhandelaar Heins legt uit waar de schoen volgens de medewerkers wringt: “Het werk wordt steeds zwaarder en complexer. De werkdruk neemt toe. En ondertussen loopt het salaris mijlenver achter op de inflatie. In 2022 kregen de corporatiemedewerkers een loonsverhoging van 3%  en in 2023 een loonsverhoging van 2,4%. Loonsverhogingen die ver onder de maat waren. Daardoor hebben corporatiemedewerkers enorme koopkrachtschade opgelopen. Daarom eisen we nu onder andere een loonsverhoging van €83,- bruto per maand plus 11%. Door een deel van de loonsverhoging in een vast bedrag uit te betalen help je de laagste loonschalen het meest. Dat zijn de mensen die het hardst getroffen zijn door de prijsstijgingen.”

Met eindbod Aedes schieten medewerkers niks op

De werkgevers, verenigd in Aedes, willen daar echter niets van weten. Heins: “Ze zeggen 10% loonsverhoging te bieden, maar in feite is het maar 8%. En als je een aanpassingsbedrag hebt slechts 7%. Verder willen ze hun medewerkers wel tegemoetkomen via een eindejaarsuitkering, maar alleen als je die nog niet hebt. Dat schiet voor veel mensen dus niet op. Aedes verzuimt om terug te blikken op de opgelopen achterstand van de afgelopen jaren. Voor koopkrachtbehoud over de jaren 2022, 2023 en 2024 heb je een loonsverhoging van zo’n 13% nodig.”

Protest niet de eerste waarschuwing

Het estafetteprotest is niet de eerste waarschuwing van de medewerkers aan hun werkgevers. In oktober lieten al meer dan 9.000 mensen via een petitie weten dat investeren in medewerkers, investeren in de toekomst is. ‘”Het stuit deze mensen tegen de borst dat de corporaties hun mond altijd vol hebben over hun maatschappelijk kapitaal’, zegt Heins. ‘Beter kunnen ze het hebben over hun maatschappelijke opgave om te investeren in menselijk kapitaal, namelijk de werknemers.”

De vakbondsvergadering vindt plaats nabij de Oedsmawei 26, 9001 ZJ GROU, voor de deur van Stichting Woonfriesland. Tijdstip: van  12.00 uur tot 14.00 uur.

De Cao Woondiensten is van toepassing op de mensen die werken voor woningcorporaties. Ze richten zich op het bouwen, beheren en verhuren van sociale woningen. Er werken in totaal ongeveer 28.000 mensen in de sector.