k zeilen in Grou

K Zeilers Grou varen onder ideale omstandig- heden

Grou – Een vijftiental zeilers koos vandaag het ruime sop in Grou. Het K zeiljacht is een eenheidsklasse onder de radiografische zeiljachten. In heel Nederland worden in de winterse periode wedstrijden gezeild. Vandaag was de tweede wedstrijddag in Grou.

Wedstrijdzeilen met de K-Klasse bij de pier in Grou. Video: Press4All

De deelnemers in Grou komen vanuit heel Friesland naar de uitgezette baan nabij het Zeilcentrum. Het accent van de K klasse ligt op het zeilen dan wel het wedstrijdzeilen. Het ontwerp is er op gericht dat het eenvoudig is op en af te tuigen. Voor transport zijn kiel en roer te demonteren. Tijdens een onverplichte stop herstelt Klaas Veen snel zijn boot, die met een klein mankement even uit de wedstrijd is gehaald. “We komen hier vanuit heel Friesland zeilen. Zelfs vanuit Elburg.” Na een snelle reparatie vaart zijn boot weer richting de rest van het deelnemersveld. 

Kenmerken

Het K jacht heeft een prachtig gelijnde romp van 1.90 meter lang met een zeiloppervlak van bijna 1 meter. Als een K jacht op z’n kiel staat is de totale hoogte 2.60 meter. Het jacht weegt 18,5 kg waarvan de kiel 12 kg voor z’n rekening neemt. Gezegd kan worden dat er geen onderlinge verschillen zijn tussen de jachten, zodat trim en het wedstrijd inzicht de belangrijkste factoren zijn voor het behalen van een goed resultaat. En voor dat goede resultaat strijdt een vijftiental fanatieke zeilers dit seizoen zes keer vanaf de Grouster pier.