Gouden Grijper

Op zoek naar zwerfafvalrapers: Wie wint de Gouden Grijper 2024?

Grou – De zoektocht naar de ware helden van de schone straten is geopend! Gemeente Leeuwarden roept inwoners op om kandidaten te nomineren voor de Gouden Grijper 2024. Dit is de jaarlijkse onderscheiding voor inwoners die zich inzetten om zwerfafval op te ruimen.

Kent u een zwerfafvalraper?

Het kan gaan om een enthousiaste vrijwilliger, een (jeugd)groep of misschien wel een jong talent dat zich regelmatig inzet voor het opruimen van zwerfafval. Nominaties kunnen tot 31 oktober worden ingediend via www.leeuwarden.nl/goudengrijper. De uitreiking van de Gouden Grijper vindt plaats op 13 november, waarbij wethouder Gijs Jacobse de prijzen persoonlijk overhandigt aan de winnaars.

Uitvoeringsplan Zwerfafval

Gemeente Leeuwarden is al volop bezig met de uitvoering van het nieuwe Uitvoeringsplan Zwerfafval 2024-2027. Het doel is om niet alleen zwerfafval op te ruimen, maar ook bewoners bewust te maken van het belang van een schone omgeving. Met de communicatiecampagne ‘Zwerfafval, dat pakken we op’,  en snellere opruimingsinspanningen wil de gemeente deze problemen aanpakken. Ook het project “Schoon Belonen Leeuwarden” maakt deel uit van het plan. Hierbij krijgen maatschappelijke organisaties een vergoeding voor het opruimen van zwerfafval, die kan worden ingezet voor de ‘clubkas’.

Samen voor een schone gemeente

Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Om zwerfafval op te ruimen kunnen inwoners van gemeente Leeuwarden gratis grijpers, rondzakhouders, afvalzakken en handschoenen lenen bij de gemeente. Er werden dit jaar maar liefst 235 grijpers uitgedeeld om de bewoners te ondersteunen bij het opruimen van zwerfafval. Zal hier de nieuwe winnaar van de Gouden Grijper 2024 bij zitten?

Bron tekst en foto: Nieuwsbrief Pleatslik Belang Grou