Yn'e Sinnefarm

Yn’e Sinne Farm uit Grou lokale held 2024

Grou – Gemeente Leeuwarden is vier nieuwe Lokale Helden rijker. Wethouder Evert Stellingwerf maakte de helden op 10 oktober bekend en zette hen in het zonnetje tijdens de Heldendag. Eén van die lokale helden is Yn’e Sinnefarm uit Grou. Helden zijn mensen, initiatieven of organisaties die dagelijks belangeloos de wereld duurzamer maken en daarmee het bereiken van de Global Goals van de Verenigde Naties dichterbij brengen.  

De Lokale Helden van 2024

De helden van 2024 zijn Yn’e Sinne Farm, Sta Op voor Kinderen, MOES en Judith Meurs.

Yn'e Sinnefarm

Joël van den Broek van Yn’e Sinnefarm aan het werk in de kas.

  • Yn’e Sinne Farm is opgericht door Joël van den Broek. Hij zet in op lokaal, vers, natuurlijk en lekker eten. Ongebruikte stukken grond worden omgezet naar een markttuin die rekening houdt met de natuur. De onderneming gelooft dat alleen een gezonde bodem uiteindelijk de beste kwaliteit voedsel voortbrengt. Gebruikers kunnen door middel van een abonnement de oogst van de week delen.
  • Sta Op voor Kinderen is een stichting van Richard van der Pols. Door het opruimen van huizen krijgen tweedehands spullen een nieuw leven. De stichting doneert hulpgoederen aan kwetsbare gezinnen in Nederland, Roemenië en de Dominicaanse Republiek. En tijdens familiediners kunnen kinderen hun ouders gratis mee uit eten nemen in de DOAS.
  • MOES. Koos Pot is de eigenaresse van sociale supermarkt MOES. Ze zet zich in om de armoedekloof te dichten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Koos opende de sociale supermarkt een jaar geleden in Leeuwarden. Mensen met een kleine portemonnee kunnen er terecht voor betaalbare boodschappen.
  • Judith Meurs wil de wereld verbeteren. Ze studeert Global Responsibility & Leadership aan RUG Campus Fryslân en zet zich bij verschillende clubs in voor een duurzame impact. Meer duurzaamheid binnen het onderwijs is één van haar speerpunten. Daarom zit ze in het bestuur van Studenten voor Morgen.

Het selectieproces
De helden zijn aangedragen door inwoners van de gemeente Leeuwarden. Vervolgens selecteerde de gemeente samen met de oud-helden van 2023 de nieuwe Lokale Helden van dit jaar.

Over Heldendag

Op Heldendag vraagt Leeuwarden aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen vormen een wereldwijde agenda voor een eerlijkere, duurzamere en betere wereld in 2030. Als Global Goals- gemeente toont Leeuwarden de toewijding aan deze doelen en streeft naar een actieve bijdrage. Dit doet de gemeente samen met alle inwoners, bedrijven en organisaties in de gemeente. Met de nominatie van Lokale Helden bedankt de gemeente iedereen die een bijdrage levert aan een duurzamere wereld.