zwaluwwand

Zwaluwwand Trije Hûs weer gereed

Grou – Vorig week zaterdag 16 maart hebben de mensen van de Fûgelwacht Grou de gaten in de zwaluwwand nabij Trije Hûs dichtgestopt met zand. 

De oeverzwaluwen zijn namelijk weer vertrokken vanuit Afrika richting Nederland. Het werd de hoogste tijd om de wand bij Trije Hûs weer gereed te maken voor het komend broedseizoen. Vorige week zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers hiermee aan de slag gegaan.

Trije Hûs

De 30 meter lange kunstwand voor oeverzwaluwen was onderdeel van de herinrichting van het eiland Trije Hûs. Het werk werd in april 2016 is opgeleverd en in het eerste jaar waren er in totaal al 78 broedgevallen.

Zwaluwwand dichtmaken

De wand van beton heeft gaten met een diameter van zo’n 12 cm. Oeverzwaluwen graven een diepe nestgang in het zand achter de gaten, om daar hun eieren te leggen. Na het broedseizoen moeten de gangen worden dichtgemaakt, zodat ze opnieuw worden gebruikt. Oeverzwaluwen nestelen niet in oude nestgangen. In opdracht van It Fryske Gea verzorgt Fûgelwacht Grou het onderhoud van de zwaluwenwand bij Trije Hûs.

Bron tekst & foto: Fûgelwacht Grou