(video) Huntingtongroep Grou ontvangt Gouden Grijper

Grou / video – Elke wijk heeft ze: gouden mensen die vrijwillig zwerfafval opruimen en zo hun steentje bijdragen aan een mooie schone gemeente. Voor de twaalfde keer op een rij organiseert gemeente Leeuwarden daarom de uitreiking van de Gouden Grijpers. Vanmiddag ontving de Huntingtongroep Grou de Gouden Grijper in de categorie groepen, uit handen van Wethouder Gijs Jacobse.

Deze speciale prijs zet vrijwilligers in het zonnetje die zich inzetten om de gemeente zoveel mogelijk zwerfafvalvrij te houden. De Huntingtongroep Grou gaat wekelijks op pad om het zwerfafval in en rondom het Wilhelminapark op te ruimen. Raymond en Bouke zijn vast onderdeel van de groep die bestaat uit zo´n zes personen. De opruimers uit Grou zijn uitermate verrast met de waardering in de vorm van de Gouden Grijper. 

De kandidaten zijn genomineerd door bewoners of via wijk- en dorpenpanels. Er zijn dit jaar vier Gouden Grijpers uitgereikt in de volgende categorieën: groepen, jeugd, vrijwilliger uit de buurt en de aanmoedigingsprijs. Dit jaar reikt de gemeente ook een eenmalige unieke prijs uit; de Gouden Magneet.

Wethouder Gijs Jacobse met v.l.n.r. Raymond, Ingrid en Bouke van de Huntingtongroep

Uiterst links: Wethouder Gijs Jacobse met v.l.n.r. Raymond, Ingrid en Bouke van de Huntingtongroep. Foto: Press4All

Extra verrassing

De Huntingtongroep moet het tot nu doen met één grijper. Dat is wat weinig voor een groep van zes personen. Daarom namen Raymond en Bouke vandaag nog een viertal extra grijpers, en vuilniszakhouders in ontvangst. Als het goed is krijgt de groep ook een pasje voor de ondergrondse vuilopslag, zodat ze niet de hele tijd met het afval hoeven te sjouwen. Hoe mooi is dat!

Vuil opruimen

Bouke vertelde dat hij een opgeruimd persoon is die houdt van een schone omgeving. “We varen soms ook met een praam langs de walkanten van Grou om daar de rotzooi weg te halen.” Vooral vlak na het toeristische seizoen ruimen ze veel afval op nabij het water. In de winterperiode ligt er veel minder rotzooi in het Wilhelminapark.

Gratis grijpers

Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Om zwerfafval op te ruimen kunnen inwoners van gemeente Leeuwarden gratis grijpers, rondzakhouders, afvalzakken en handschoenen lenen bij de gemeente. Er werden dit jaar maar liefst 1500 gratis grijpers uitgedeeld om de bewoners te helpen bij het opruimen van zwerfafval. “Dat is geweldig, want zwerfafval zorgt voor veel ergernis en belast het milieu. Iedereen wil een schone leefomgeving, maar dat kan alleen als we daar samen aan werken”, aldus wethouder Gijs Jacobse.