Gas winning Vermillion Grou

Minister: Vermilion mag weer gas winnen bij Grou

Grou – Vermilion mag weer gas halen uit een gasveld bij Grou. Daarvoor heeft demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat toestemming gegeven.

Uit het veld bij Grou wordt al sinds 1982 gas gehaald. De winning is in 2012 tijdelijk stilgelegd. Nu wil Vermilion tot mogelijk 2030 doorgaan met de productie.

Gas winning Vermillion Grou

Vermilion productielocatie gas Hoflân Grou. Foto: Press4All

Geen Gaswinning

De gemeente Leeuwarden maakte zich er eerder hard voor dat de gaswinning bij Grou niet zou doorgaan.  Mede vanwege onduidelijkheden in het plan, zoals de hoeveelheid gas die er in de grond zit.

Waarschuwing

Daarom stuurde de gemeente een waarschuwing naar het ministerie. Vermilion zou een ‘carte blanche’ krijgen, als het ministerie besluit om een vergunning af te geven voor de komende dertig jaar. “Hiermee verliest de overheid sturing en grip op het gasbeleid.”

Bodemdaling
Door eerdere gaswinning is de bodem bij onder meer Grou tot vier centimeter gedaald. Nu de gaswinning langer doorgaat, is de verwachting dat de bodem maximaal twee centimeter verder zakt.

Kleinere gasvelden
Het beleid van de regering is om het gebruik van aardgas af te bouwen, maar dat gaat nog niet snel genoeg om te stoppen met gaswinning. Daarom wil het kabinet zolang het nodig is nog gas winnen uit kleinere gasvelden. Veel hiervan liggen in Fryslân.

Bron: LeoMiddelsé Foto: Press4All