Afval ophalen sortibak Leeuwarden Grou

Betaalde klikokilo grijs afval in de gemeente Leeuwarden

Grou – Nieuw afvalbeleid is het onderwerp in een open podium van de gemeenteraad Leeuwarden op woensdag 18 november. Het is de bedoeling dat ook elk huishouden in Grou vanaf 2022 een vast bedrag aan afvalstoffenheffing betaalt en een variabel bedrag per kilo restafval.  

Per kilo

Indien het voorstel wordt aangenomen zullen inwoners van Grou (en hele gemeente Leeuwarden) gaan betalen per kilo ingeleverd afval voor de grijze sortibak. De vaste heffing die nu in rekening gebracht wordt zal variabel worden op basis van de gezinsgrootte. Daar bovenop komt dus de extra heffing per kilo die men in de grijze container deponeert. Als derde element zal een kleine heffing in rekening gebracht worden voor elke keer dat de sortibak aan de straat staat. De gemeente hoopt zo dat er minder halfvolle containers aan de weg komen te staan. 

Afval in de grijze container vanaf 2022 per kilo afrekenen.

De gemeente hoopt met deze nieuwe inzamelingswijze de kosten van het ophalen en verwerken terug te dringen. Het inzamelen van grijs afval wordt door de rijksoverheid namelijk elk jaar duurder gemaakt. Het gaat hierbij vooralsnog om een plan.

Meepraten

De raadsleden willen graag de mening van de inwoners van Grou weten! Wil jij meepraten? Stuur je opmerkingen dan naar de gemeente toe! Dat kan tot uiterlijk 16 november. Je kunt een gewone e-mail sturen, maar ook filmpjes zijn welkom! Stuur jouw bijdrage naar griffie@leeuwarden.nl.