Vogelgriep dood geliefde pauw Grou

Geliefde pauw Grou dood door vogelgriep

Grou – Er is vogelgriep geconstateerd in het Wilhelminapark. De getroffen eenden en geliefde pauw moesten helaas worden opgeruimd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Om verspreiding te voorkomen is het park afgesloten voor publiek.

De geliefde pauw uit Grou dood door vogelgriep

De geliefde pauw uit Grou dood door vogelgriep. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een bepaald soort influenzavirus. Dit virus kan af en toe ook mensen besmetten. De kans daar op is niet groot, mensen worden niet gemakkelijk aangestoken door de vogelgriep. De gemeente Leeuwarden ruimt dode vogels op in zichtbare plaatsen, zoals parken. En we ruimen de plekken op waar veel dode vogels zijn. Er zijn vooralsnog geen andere plaatsen en parken waar vogelgriep is vastgesteld.

Muskuseenden Grou dood door vogelgriep

Muskuseenden Grou dood door vogelgriep. Foto Henk Brinkman / Press4All

Muskuseenden

Voorkom besmetting en raak dode en of suffe vogels niet aan. Meld dode en zieke vogels. Verstoor grote groepen vogels niet, dit voorkomt verspreiding. Al eerder werden bij het Wilhelminapark afzetlinten gezet. Naast de pauw zijn ook de muskuseenden getroffen door het virus.

Melden

In Fryslân werken onder andere de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Veiligheidsregio Fryslân samen aan de aanpak van vogelgriep. Met elkaar houden zij de situatie in Fryslân in de gaten en wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn. Wilt u meer weten over vogelgriep of hoe u zieke of dode vogels kunt melden? Kijk dan op www.veiligheidsregiofryslan.nl.