Eendekorf vlechten Bouwe de Groot uit Grou

Bouwe de Groot uit Grou vlecht eendekorven op ambachtelijke wijze

Grou – Als het winterseizoen ten einde loopt worden er aan de waterkant in Grou weer eendekorven geplaatst. Een aantal van die korven wordt gemaakt door leden van De Strampel, waaronder Bouwe de Groot uit Grou.

Deze vereniging organiseert op 22 februari weer haar jaarlijkse beurs. De videoredactie van Grousters.nl ging op bezoek bij vlechter Bouwe de Groot uit Grou. Hij beoefent dit eeuwenoude ambacht in zijn schuur achter het huis.

Bouwe de Groot uit Grou vertelt over het vlechten van eendekorven. Video: Press4All

Traditie

Steeds meer mensen nemen een eendekorf bij hun huis. Vooral door de predatie door vossen en marters is de korf enorm populair geworden. Waar Bouwe in het verleden tien tot dertig korven maakt, daar maakte hij afgelopen seizoen maar liefst tachtig stuks. Deze zijn allemaal van de hand gegaan. Voor de beurs heeft hij nog wat riet bewaard om te laten zijn hoe dit oude ambacht te werk gaat. Deze traditie ging van overgrootvader over op zijn pake en van vader op zoon.

Beurs

Wie zelf eens wil kijken hoe een eendekorf gemaakt wordt kan dat op zaterdag 22 februari zelf met eigen ogen zien. Van 10.00 tot 16.00 uur is er een beurs in doarpshûs ‘De Trilker’ te Poppenwier. Voor meer informatie kijk op www.de-strampel.frl