pramenregatta

Unieke zeilwedstrijd in Grou met historische Fryske preamen

Grou – Prachtige historische pramen zeilden dinsdag weer in de wateren rondom Grou. De Pramenregatta van Rotaryclub Drachten de Wouden beleefde haar 19e succesvolle editie. Met deze historische zeilschepen wordt gestreden om de Pije Bokaal in het hart van Fryslân te Grou. Voor goede doelen, plezier en gezelligheid. 

De teams van bedrijven en organisaties komen uit Noord-Nederland, waaronder Groningen, de gemeente Smallingerland en zelfs eentje uit Harderwijk. Ze hebben zich ingeschreven voor de regatta om samen met medewerkers, klanten, leveranciers en andere relaties te strijden om de felbegeerde Pije Bokaal.

Fryske Preamen

Het bijzondere aan deze wedstrijd op het Grouster Pikmeer is dat er gezeild wordt met authentieke Fryske preamen. De prachtige platbodem vrachtscheepjes werden vroeger door de boeren in Friesland voor transport over water gebruikt. Volgens de uit Earnewâld afkomstige wedstrijdleider en schipper Age Veldboom zijn ze herkenbaar aan de dikke kont. Vandaag hoefden er geen melkbussen in vervoerd te worden, maar stapten in elke platbodem twaalf mensen. De deelnemende bedrijven huren een praam inclusief schipper en bemanningslid van leden van de vereniging De Fryske Boerepream.

Goede doelen

Twintig jaar geleden kreeg organisator Ab Borg het idee voor de regatta. “Ik hou van wedstrijdzeilen. Wij hebben toen de regatta georganiseerd en daar een goed doel bij gezocht. Dit jaar ondersteunen we meerdere goede doelen in Friesland met een totaalbedrag tussen de 1000 en 2000 euro.”