zwerfaval

Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start

Grou – De gemeente Leeuwarden is gestart met een nieuw beloningssysteem om zwerfafval tegen te gaan: ‘Schoon Belonen Leeuwarden’. Alle maatschappelijke organisaties in gemeente Leeuwarden mogen zich inschrijven. Iedere deelnemende partij gaat twee jaar lang zwerfafval opruimen in hun eigen schoongebied(en). Hiervoor krijgen ze een financiële beloning voor hun clubkas.

Het doel van Schoon Belonen Leeuwarden

De aanpak Schoon Belonen Leeuwarden is niet alleen bedoeld om zwerfafval te verminderen, maar ook om de participatie van bewoners uit de buurt te verhogen. Schoon Belonen Leeuwarden is onderdeel van het nieuwe Uitvoeringsplan Zwerfafval 2024 t/m 2027. Effectieve bestaande acties, maar ook veelbelovende nieuwe acties zijn onderdeel van het Uitvoeringsplan.

Vele handen maken licht werk

“Door opschoonacties te organiseren zorgen maatschappelijke organisaties voor minder zwerfafval in gemeente Leeuwarden en geven ze een sterk voorbeeld, want het adopteren van een eigen schoongebied roept verantwoordelijkheidsgevoel op” aldus wethouder Gijs Jacobse.

Hoe werkt het?

Maatschappelijke organisaties kunnen zich via de website van gemeente Leeuwarden inschrijven voor Schoon Belonen Leeuwarden. Hier kunnen ze een voorkeur opgeven voor één van de te adopteren ‘schoongebieden’. Tijdens de startavonden op 30 mei of 4 juni wordt de indeling bekend gemaakt. De organisaties gaan vervolgens twee jaar lang zwerfafval opruimen in hun eigen schoongebied.

De vergoeding bedraagt € 750,- per adoptiegebied per jaar. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo organiseert de school of vereniging minimaal één keer per maand een opruimactie. Ook moeten de activiteiten zichtbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld via sociale media.

Meer informatie

Alle informatie en voorwaarden van ‘Schoon Belonen Leeuwarden’ zijn te vinden op de website van gemeente Leeuwarden. www.leeuwarden.nl/schoonbelonen