skûtsje Grou

Grouster skûtsje zeilt naar derde overwinning

Grou – Schipper Douwe Visser en zijn bemanning hebben het skûtsje van Grou de derde overwinning bezorgd. Dat gebeurde op de Hegemer mar, maandag 14 augustus 2023. Opnieuw liep ‘It Doarp Grou’ ver uit op de rest van de vloot. Alleen Heerenveen kon enigszins volgen, maar finishte wel ongeveer drie minuten na Grou als nummer twee.

Niettemin zaten er ‘slechts’ ongeveer zestien minuten tussen de Grousters en de nummer veertien, Súdwesthoek. Dat toont aan dat de huidige ‘zeilformule’ – waarmee een relatie wordt gelegd tussen lengte, breedte en gewicht van een scheepsromp enerzijds en het oppervlak van zeil en fok anderzijds – goed werkt.

Joure derde

Joure werd derde, door halverwege de meer dan twee uur durende wedstrijd Huzum in te halen. Nummer twee in het klassement, Lemmer, moest maandag genoegen nemen met de zesde plaats, na een hele middag strijd met en tegen Akkrum (vijfde) en Leeuwarden (zevende).

De spanning van de wedstrijd zat in vooral die middenmoot, maar ook in het achterveld. Daar streden Woudsend, ‘d Halve Maen, Drachten en Súdwesthoek om de eer, níet laatste te worden. Ze finishten in de net genoemde volgorde, maar ze wisselden daarvoor voortdurend van plaats.

Súdwesthoek weer ‘vals’

De wedstrijdcommissie liet – na wéér een algemene valse start – de skûtsjes van de SKS een ‘sânglês’ zeilen, met per ronde twee kruisrakken. Na de eerste ‘algemeen valse’ start volgde een correcte tweede start, met uitzondering voor Súdwesthoek: dat skûtsje was net als bij Stavoren opnieuw te vroeg over de lijn en moest dus opnieuw starten.

Hier de uitslag van maandag 14 augustus 2023: 1. Grou; 2. Heerenveen; 3. Joure; 4. Huzum; 5. Akkrum; 6. Lemmer; 7. Leeuwarden; 8. Earnewâld; 9. Langweer; 10. Sneek; 11. Woudsend; 12. ‘d Halve Maen; 13. Drachten; 14. Súdwesthoek.

In het algemeen klassement leidt Grou met 7,7 punten, na aftrek van de slechtste wedstrijd. Lemmer (16,8) en Heerenveen (16,9) staan twee en drie.

Bron tekst: Actief Media