skûtsje Grou

Grou wint vierde SKS-wedstrijd – bijna kampioen

‘It Doarp Grou’ met schipper Douwe Azn. Visser stevent na de vierde overwinning in de SKS-competitie snel af op het kampioenschap van 2023. Grou moet het de laatste drie wedstrijden (tweemaal bij Lemmer en de laatste bij Sneek) wel héél vreemd doen, om dit jaar géén kampioen te worden.

Heerenveen deed dinsdag 15 augustus goede zaken voor de tweede plaats in het klassement met de vijfde plaats, nadat het skûtsje in het begin even als veertiende lag. Lemmer nam genoegen met de achtste plaats, na een spannende finish met Huzum en Akkrum (negende en tiende).

Wedstrijd afgebroken

Het betrof een inhaalwedstrijd, vanwege het niet doorgaan van de wedstrijd bij Veenhoop. Er werd gestart om 11:10 uur, maar na bijna één rondje zeilen werd de wedstrijd afgebroken. Dit naar aanleiding van een protest van Lemmer tegen de commissie.

Het bleek dat bij de start aan boord van het zogeheten contraschip een verkeerd nummer omhoog was gehouden vanwege valse start. Daardoor dachten de Lemsters dat ze opnieuw moesten starten, terwijl dit niet het geval was.

Akkrum vooraan

Na de herstart en het eerste kruisrak lag Grou overigens nog niet nummer één, want dat was Akkrum, gevolgd door ‘d Halve Maen, Earnewâld en dan pas Grou, Lemmer en Langweer.

Met een ‘op-en-del-baan’, dus met een ‘gate’ na het voor-de-windse-rak, moesten de skûtsjeschippers steeds weer kiezen tussen de rechter en de linker boei, om vervolgens naar de ‘bovenste’ boei te kruisen. Grou koos, net als op het IJsselmeer bij Stavoren, consequent voor de rechter boei.

Leeuwarden gaat ‘linksom’

Leeuwarden koos halverwege de wedstrijd als bijna enige voor de linker boei en dat bezorgde schipper Willem Zwaga en z’n bemanning een knappe tweede plaats in deze wedstrijd.

Langweer en Earnewâld hadden een lichte aanvaring bij de ‘hoogste’ boei vanwege bakboord-stuurboord. Langweer maakte daarom een strafrondje en verspeelde daarmee de vijfde plek. Uiteindelijk eindigde Langweer, met schipper Harmen Brouwer, deze inhaalwedstrijd als laatste.

Officieuze uitslag

De (nog niet officiële) uitslag van dinsdag 15 augustus van de inhaalwedstrijd op de Hegemer mar bij Woudsend: 1. Grou; 2. Leeuwarden; 3. ‘d Halve Maen; 4. Earnewâld; 5. Heerenveen; 6. Joure; 7. Woudsend; 8. Lemmer; 9. Huzum; 10. Akkrum; 11. Drachten; 12. Sneek; 13. Súdwesthoek; 14. Langweer.