deelauto buurtbestuurder

Grou sluit aan bij deelauto project Fossielvrij Fryslân

Het idee van de elektrische deelauto is afkomstig van Fossylfrij Fryslân, dat dit idee samen met Friesland Lease in Drachten en Energie van Ons uitdraagt. De Dorpen Akkrum, IJlst en Balk lopen voorop en onlangs werd Jirnsum geïnformeerd over de mogelijkheid met een deelauto zelf een ‘buurtbestuurder’ te worden. Ook wil Grou 2030 aan dit project van Fossylfrij Fryslân mee doen. 

Ambassadeur Johan ten Brinke van Fossylfrij Fryslân heeft onlangs Grou2030 geïnformeerd omtrent de opzet en de mogelijkheden om het deelautoproject ook in Grou te lanceren. Inwoners van Grou kunnen een deelauto bekijken op de Groen Markt van Gou2030 op zondag 4 juni.

Handschoen

De Werkgroep Energie van Grou2030 heeft de handschoen opgepakt en wil graag samen met de initiatiefnemers de elektrische deelauto in Grou introduceren. Want ook in Grou staan (vaak tweede) auto’s een groot deel van de tijd stil. Dat is duur omdat de kosten van onderhoud, afschrijving en verzekering gewoon doorlopen en op jaarbasis fors zijn. Maar het is ook zonde van grondstoffen die nodig zijn voor de auto’s.

Ambitieus

Uiteindelijk is het doel om binnen vijf jaar 500 elektrische deelauto’s in verschillende wijken en dorpen in heel Friesland gestationeerd te krijgen. Daarvoor zijn 5000 deelnemers nodig, die binnenkort voor per deelnemer voor 25 euro per maand, vrij kunnen gaan en staan waar ze willen. “Wij willen mobiliteit middels een elektrische auto voor een veel grotere groep mensen bereikbaar maken. Nu ligt die drempel nog behoorlijk hoog omdat de instapprijs van een nieuwe elektrische auto tussen de € 35.000 en € 40.000,- ligt. Hoe mooi is het als je voor slechts 25 euro over je ‘eigen’ buurtauto kunt beschikken”, klinkt het enthousiast uit de mond van Johan ten Brinke. Er zijn en waren in Friesland veel soortgelijke initiatieven. Toch zijn een hoop daarvan inmiddels ter ziele gegaan. 

Eerst de mens

Voor commerciële partijen lijkt Friesland geen aantrekkelijk provincie om winstgevend te draaien. Op dit ogenblik draait er alleen van Greenwheels in Leeuwarden een pilot. De insteek van Fossylfrij Fryslân is anders. “Kenmerkend voor onze pilot is dat we beginnen met organiseren van mensen. Wij starten met het mobiliseren van mensen. Het is een simpele formule waarbij tien mensen bij elkaar komen die een auto willen delen en dan regelen wij een auto en alles wat erbij hoort.

Aanjager

Hierin is Fossylfrij Fryslân de aanjager en Friesland Lease de uitvoerende partij. Daarbij zal het aanbod bestaan uit verschillende merken elektrische auto’s”, aldus Jan ten Brinke. Hierdoor werk je meteen met een betaalbaar project. “De aanvraag van laadpalen zal op openbare grond via de gemeentes gaan, terwijl we de plaatsing op privéterrein zelf kunnen faciliteren. Daarbij werken we samen met Energie van Ons. Laadkracht B.V., een Freon fan Fossylfrij Fryslân, zal die laadpalen uiteindelijk gaat plaatsen.

Veel tweede auto’s

Een heel belangrijke motivatie om het deelautoproject nu groots in Friesland uit te rollen heeft als eerste reden dat er veel tweede auto’s in Friesland zijn. “In verhouding zijn dat er veel meer dan in de grote steden elders in Nederland. Dat komt omdat de af te leggen afstanden hier groter zijn, slechter openbaar vervoer is en we kunnen hier de auto’s makkelijk op de opritten en erven kwijt.” Deze vaak benzine auto’s stoten veel co2 uit en staan zo’n 95% van de tijd stil. Als je middels een tool bij de ANWB berekent wat zo’n auto per kilometer kost dan komt dat ver boven de kilometerprijs van 20 cent uit waarvoor je met een elektrische deelauto rijdt.

Samenwerking

“Wat heel belangrijk is om die tien mensen bij elkaar te krijgen is de samenwerking met energiecoöperaties en dorpsbelangen. Dat zijn de organen in het dorp, die dit soort initiatieven aan kunnen zwengelen. Die energiecoöperaties zijn aan het nadenken wat ze met hun geld en duurzaam opgewekte energie kunnen doen. Juist die clubs helpen ons om die tien mensen bij elkaar te krijgen.”

Groen Markt

Op zondag 4 juni is een deelauto te bewonderen op de Groen Markt van Grou2030 in het Wilhelminapark. Kom gerust kennismaken en praktische informatie ophalen. Wilt je meer weten over de introductie van de deelauto in Grou neem dan contact op via het mailadres info@grou2030.nl Ook inwoners die willen helpen bij de uitvoering van dit plan zijn altijd van harte welkom.