Hulptransport Friese Rijders naar Oekraine

(video) Hoekstra truckservice uit Grou helpt hulptransport Oekraïne uit de brand

Grou / video – Het was afgelopen zaterdag nog behoorlijk spannend of de chauffeurs van Stichting de Friese Rijders wel met zestig aggregaten naar Oekraïne zouden vertrekken. Een beschikbare truck paste niet goed bij de oplegger. Gelukkig bood Hoekstra Truck & Trailerservice uit Grou uitkomst door belangeloos een goede truck beschikbaar te stellen.

Door het grote aanbod van goederen en aggregaten gaat de 1450 km lange reis deze keer niet met een busje maar met een grote vrachtwagen. De uit Burgum afkomstige Jochum van der Wielen is samen met Gilbert van Belzen de chauffeur van dienst.

Het is op 24 februari precies een jaar geleden dat Rusland met oorlogstuig de grens van Oekraïne overstak. In februari 2023 hebben de Russische bezetters de intensiteit van hun aanvallen verhoogd, met als doel de gehele Donbas voor 24 februari 2023 te bezetten.

Ondersteuning

Ondersteuning van de getroffen bewoners blijft dan ook meer dan ooit nodig. Daarom staat er In Waskemar een enorme hoeveelheid goederen klaar voor transport. Naast de zestig aggregaten, zijn er dekens, houdbare levensmiddelen en warme kleding op transport. “Ik denk dat we zo’n 22 rij-uren nodig hebben om bij de Oekraïense grens te komen en daar op dinsdagochtend 7.00 uur aankomen.


Onder toeziend oog van Jochum van der Wielen (in het midden) worden de nieuwe aggregaten zorgvuldig ingeladen. – Foto: Actief Media

Energievoorziening

In de winterperiode is vooral de energievoorziening in Oekraïne met drones en kruisraketten bestookt. Daardoor kwamen veel onschuldige burgers in de kou te zitten. De behoefte aan generatoren is daarom extra noodzakelijk.

Betrokkenheid

Via oudste zoon Okke raakte chauffeur Jochum betrokken de transporten. Zijn eerste ritten gingen samen met dorpsgenoot Gauke waarbij ze op de terugweg twee moeders met kinderen meenemen. Daarna kwam in Burgum een grote inzamelingsactie op gang. “De betrokkenheid was enorm en wat er ingezameld werd was boven verwachting”, vertelt Jochum.


De enorme partij ingezamelde goederen wordt ingeladen. – Press4All

Ondersteunen

Deze actie steunen door het schenken van een generator of geven van een gift? Kijk op www.frieserijders.NL/generatoren Ook kan men zich op deze site aanmelden om onder goede begeleiding een rit te rijden.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met ActiefMedia. Op tekst, foto en video heerst uitdrukkelijke auteursrecht en mag niet door derden worden overgenomen.