Dronefoto Nijdjip en Lynbaenstrjitte Grou Foto: Press4All

(video) Cor de Boer uit Grou bij geboortehuis Lynbaenstrjitte

Grou – Nu de beslissing omtrent het gebied Nijdjipstrjitte is genomen zijn de sloopwerkzaamheden in volle gang. De kenmerkende rood stenen huizen die in 1951 zijn gebouwd, geven een tijdperk van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog weer. Cor de Boer bracht zijn eerste vier levensjaren in zijn geboortehuis aan de Lynbaenstrjitte door. Zijn vader Hendrik de Boer, was directeur van de Woningbouwvereniging Idaarderadeel.

Het is een vreemd gezicht te zien hoe de woningen in de Nijdjipstrjitte en Lynbaenstrjitte langzaamaan ontmanteld worden. In 1951 werden deze toen moderne woningen in Grou gebouwd. Van de gevelsteen die daar aan zou moeten herinneren rest nu alleen nog maar een gapend gat. “Maar naar ik gehoord heb zullen die stenen straks weer een plekje krijgen”, vertelt Cor de Boer als hij op het huis aan de Lynbaenstrjitte 2 afloopt.

Gevelsteen Lynbaenstrjitte Grou. Foto: Cor de Boer

Gevelsteen Lynbaenstrjitte Grou. Foto: Cor de Boer

Geboortehuis

Het is zijn geboortehuis waar hij vanaf 1958 tot zijn vierde jaar in woonde. Bijzonder is het dat het verweerde straatnaambord aan de gevel van het huis Lynbaenstrjitte met een lange IJ vermeld. “Dit is het huis van mijn ouders. Mijn vader was directeur van de Woningbouwvereniging Idaarderadeel. Ons huis had als enige in de buurt een kantoor met kluis. Mijn vader had namelijk de taak om maandelijks de huurpenningen te innen. Die werden veilig in de kluis opgeborgen.” 

Cor als baby met zijn vader moeder en zus voor het geboortehuis aan de Lynbaenstrjitte

Cor als baby met zijn vader moeder en zus voor het geboortehuis aan de Lynbaenstrjitte. Foto: Cor de Boer

Planten

Cor is de afgelopen tijd nog wel eens in de buurt wezen kijken. “Met toestemming van de woningcorporatie heb ik onlangs nog een aantal goede planten achter de hekken weg mogen halen. Die konden nog prima gebruikt worden. Eigenlijk vind ik het jammer dat deze huizen afgebroken worden, ze zien er zo op het eerste oog nog goed uit.” Aan de andere kant begrijpt de oud bewoner dat de woningen niet meer van deze tijd zijn en misschien niet zo energiezuinig zijn. Dan zien de nieuw gebouwde woningen aan de Nijdjipstrjitte met zonnepanelen een mooie vervanging.  

Sloopwerkzaamheden

Cor: “Toen was je tevreden met de drie slaapkamers een zolder en een schuurtje. Je wist ook niet beter.” Regelmatig stappen Grousters van hun fiets af om de sloopwerkzaamheden gade te slaan. Het is voor velen een onderdeel van hun jeugd, dat nu met de grond gelijk gemaakt wordt. Het geeft toch een heel apart gevoel dat dit stukje fysieke historie er straks niet meer zal zijn.