Waterdrone Universal Aquatic Drone

Waterdrone gaat kwaliteit water bij Grou monitoren (video)

Grou – In Fryslân leven we met/op het water. Goede waterkwaliteit in open water, kanalen en grachten is dan ook van belang voor recreatie, scheep- en pleziervaart. Afgelopen dinsdag werd de autonoom varende waterdrone in Grou te water gelaten.

De ontwikkeling van de ‘Universal Aquatic Drone’ maakt het monitoren van de waterkwaliteit een stuk eenvoudiger. Afgelopen dinsdag presenteerde de start-up @Van Dijk Aquatic Technologies tezamen met INDYMO het tweede prototype van de waterdrone. Dit gebeurde in aanwezigheid aan wethouder Friso Douwstra en Annet Van der Hoek, bestuurder van Wetterskip Fryslân.

onderwater drone

Presentatie waterdrone op starteiland Grou. V.l.n.r. Rui Lima , Ronald van Dijk, Annet van der Hoek, Friso Douwstra, Evelien Walstra

Autonoom

Het gaat om een autonoom varende drone die ingezet kan worden voor het monitoren van waterkwaliteit. De drone vaart op een vooraf geprogrammeerde route en kan op plekken komen die vanaf de wal of een boot moeilijk bereikbaar zijn. Bovendien is de tussenkomst van een operator niet nodig. Zo kan de drone de hele dag (of nacht) blijven monitoren en bijvoorbeeld vuilwaterlozingen registreren.

Waterkwaliteit

In de gemeente Leeuwarden kan de drone helpen bij het waarborgen van de waterkwaliteit bij overstorten, het open water in Grou, de Grote Wielen of moeilijk bevaarbare plekken in de binnenstad. De Universal Aquatic Drone is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het innovatiefonds van gemeente Leeuwarden en het innovatieprogramma van Wetterskip Fryslân.