Bjusterbierlik gerstenat wordt gebrouwen bij Bjuster in Grou

Grou / Video – Het mag best een bjusterbaarlik geheim zijn dat er een moderne brouwerij in het hart van Friesland is. Dit jaar verlieten al vijftig brouwsels de zilver blinkende ketels van Brouwerij Bjuster. Auke van der Veen is de brouwer en bedenker van menig speciaal bier. Naast twaalf eigen varianten en vier seizoensbiertjes van Bjuster wordt er ook voor externe opdrachtgevers gebrouwen. “Voor elke nieuwe klant bedenk ik een unieke receptuur met een eigen karakteristieke smaak”, vertelt vakman Auke van der Veen.

Als fanatieke hobbyist werd hem ruim drie jaar geleden gevraagd of hij de brouwerij in hartje Grou wilde gaan runnen. Inmiddels heeft de in Heerenveen woonachtige brouwer er een dagtaak aan om de vele varianten goudgeel gerstenat succesvol in de fles te krijgen.

Varianten

De specials van Bjuster luisteren naar de namen zoals weissen, Dortmunder, blond, dubbel en tripel. Zo weten de liefhebbers van het goudgele nat inmiddels de weg naar de Silershop, Mitra of Jumbo in Grou te vinden. Want daar zijn de vers gebrouwen biertjes verkrijgbaar.

Auke van der Veen de brouwer bij Bjuster in Grou

Auke van der Veen de brouwer bij de ketels van Bjuster in Grou. Foto: Press4All

Metamorfose

Vorig jaar onderging het bierhart van Grou een complete update. Achter de gevel van het beschermde dorpsgezicht werd een compleet nieuwe brouwerij gerealiseerd. Er kwamen in mei 2020 twaalf tanks van 800 liter en zes tanks van 600 liter. “In eerste instantie zouden de ketels door buitenlandse technici in twee weken zijn geïnstalleerd. Door de corona kwam dat er niet van. Alles werd als een soort grote mecanodoos afgeleverd. Uiteindelijk hebben we alles zelf met lokale technici in elkaar gezet. Dat duurde ook langer dan de geplande twee weken”, laat Auke lachend weten.

Brouwinstallatie bij Bjuster in Grou.

Brouwinstallatie bij Bjuster in Grou. Foto: Press4All

Proces

Het ontwikkelen en brouwen van een speciaalbier is een arbeidsintensief proces. Auke bedenkt alle recepten zelf en geen één smaakt hetzelfde. Van inkoop, brouwen tot bottelen, alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden. “Want elke receptuur vergt zijn speciale soorten mout, die natuurlijk op tijd besteld moeten worden”, legt de brouwer de gang van zaken uit.

Alle varianten van het Bjuster Bier op een rijtje.

Alle varianten van het Bjuster bier op een rijtje. Foto: Press4All

Restaurant

Zo maakt de brouwerij deel uit van een nieuw te realiseren restaurant aan de Raadhuisstraat. Daar heeft inmiddels een flinke verbouwing plaatsgevonden. “De keuken is al compleet geïnstalleerd en een interieurontwerper heeft inmiddels de eerste schetsen gemaakt. We richten ons naast bierproeverijen vooral op de activiteiten in het restaurant waar op de begane grond en eerste verdieping een groot aantal gasten kunnen dineren. Wanneer dat allemaal precies klaar is weten we nog niet maar het wordt in ieder geval niet eerder dan eind dit jaar.”

Wie nu alvast in een plaatselijk restaurant een biertje uit de ketels van Bjuster wil proeven kan dat doen bij Amicaal of Barteles Diner.