BB Bunker Grou gaat weer open

Grou – Vanaf zondag 5 juli staat de bunkerdeur bij museum Bescherming Bevolking commandopost Grou weer open. Met de nodige veiligheidsmaatregelen is bezoek zonder voorafgaande reservering mogelijk.

Het bunkerterrein is afgelopen tijd weer tip top in orde gemaakt, zodat bezoekers kunnen ervaren wat zich rondom de koude oorlog afspeelde. De zogeheten ABC-ruimte is opnieuw ingericht. Deze fungeerde vroeger als verbindingscentrum. Kortgeleden heeft men deze ruimte verder kunnen inrichten met een aantal ontbrekende tafels en telefoonkappen.

Rode gevaar

In deze ruimte kwamen telefoongesprekken binnen en werd de informatie beoordeeld op zijn waarde. ABC-ruimte staat voor Atoom / Biologisch en Chemisch. In de periode van de ‘Koude Oorlog’ ging men uit van een nucleaire aanval met name door Rusland. Deze vijand uit het Oostblok werd afgeschilderd als het rode gevaar. De vliegbasis Leeuwarden was een doel wat later ook uit USSR documenten werd bevestigd.

 

BB Bunker Grou

BB Bunker Grou. Foto: Press4All

Extra open dagen in de zomer:

Week 29,30,31,32 en 33 geopend op de woensdag/donderdag en vrijdagmiddagen. Openingstijden: 13.00 t/m 16.00 uur. Voor het overige het hele jaar geopend de eerste zondag van de maand van 11.00 t/m 15.30 uur.!!