Kuikens in dorp of land poes een bel en in de mand

Grou – Het broedseizoen is in volle gang. Daar draagt de Fûgelwacht Grou graag haar steentje aan bij. Eerst met de kleurrijke vogelhuisjes en later met het monitoren van greidefûgels middels een geavanceerde drone. Met een nieuwe actie ‘Vogels in het land, poes in de mand, vraagt de fûgelwacht aandacht voor kwetsbare jonge vogeltjes en hun ouders.

“Het is voorjaar, de tijd dat veel vogels broeden en dus jongen krijgen. Wanneer zangvogels om voedsel zoeken voor de jongen, nemen ze vaak veel risico”, laat Bonne Bruinsma van Fûgelwacht Grou weten. “Ze zitten buiten het broedseizoen vaak hoger in bomen en struiken, maar op zoek naar geschikt voedsel voor de jongen zitten ze ook lager tussen struiken en planten. En daar schuilt volop gevaar als er katten in de buurt zijn. Ook voor de jongen als die uit het nest komen. Zij kunnen nog niet goed vliegen en zijn dan een gretige prooi voor katten.”.

Jagende kat pakt vogel

Jagende kat pakt vogel. Foto: Pixabay.

Bel

De fûgelwacht doet daarom een oproep om de katten in Grou een belletje om te doen. Zo worden de vogels gewaarschuwd. Zodat de kans om uit de klauwen van de kat te blijven groter is. Daarnaast is het verstandig om de kat ’s nachts binnen te houden. Daarmee helpt u niet alleen de zangvogels maar ook de weidevogels. Uit onderzoek blijkt dat katten ’s nachts vaak op rooftocht gaan. 

Daarom: vogels in het land, poes in de mand.