Lichtstad Architecten Caseta Grou nominatie publieksprijs

Vakantiewoning Caseta bij Grou genomineerd voor publieksprijs architectuur

Grou – Zeilers en andere passanten zullen vast de opvallende vakantiewoning Caseta op eiland De Burd hebben gespot. Deze onder architectuur gebouwde recreatiewoning is genomineerd voor de publieksprijs van de Vredeman de Vries-prijs. Het publiek kan op verschillende genomineerden stemmen waaronder Caseta.

De Vredeman de Vries-prijs wordt sinds 2000 door provincie Fryslân om het jaar uitgereikt aan architectuur in Fryslân en vormgevers. Dit jaar is het de beurt aan architecten. In aanmerking komen landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten en interieurarchitecten.  Er is een juryprijs en een publieksprijs.

Lichtstad Architecten vakantiehuis Caseta nabij Grou

Lichtstad Architecten vakantiehuis Caseta nabij Grou. Foto: Lichtstad Architecten

Publieksprijs

Voor de publieksprijs komt vakantiewoning Caseta op het eiland de Burd bij Grou in aanmerking. Het oude vakantiehuis was in slechte staat. De familie Pereboom besloot met nieuwbouw deze bijzonder plek nieuw leven in te blazen. Zowel de ligging, richting en oriëntatie werden opnieuw bepaald. Het huis ligt nu in het riet en is aan alle kanten omringd door steigers. 

Inspiratie

Lichtstad Architecten uit Eindhoven liet zich bij het ontwerp inspireren door het skûtsjesilen.  Rob van Vugt van het in Eindhoven gesitueerde bureau was blij toen hij de opdracht kreeg. “Ik ben zelf namelijk in Heerenveen opgegroeid en ken de omgeving goed. Het skûtsjesilen heeft het ontwerp van Caseta doen inspireren, de plek wordt omarmd door landschap en watersport. De lijnen en vormen van de zeilen zijn subtiel zichtbaar in de randen van het dak en de kromming van het dakvlak. Zelfs het mechaniek voor het openen van de gordijnen lijkt op het mechaniek voor het hijsen van de zeilen.

Als je langs Caseta vaart, verandert het ontwerp mee met de verandering van het landschap. Het gaat in vorm en compositie een spel aan met boten die voorbij komen zeilen. Ontwerp en landschap worden één”, laat architect Rob van Vugt weten.

Stemmen kunnen uitgebracht worden via onderstaande link.

https://www.lc.nl/cultuur/Stem-mee-op-de-Vredeman-de-Vries-publieksprijs-voor-architectuur-26026087.html