Valkenkring Grou redt iconische Bruynzeelvalk van de sloop

Grou – Bruynzeelvalk nummer 4 behoort absoluut tot het varend erfgoed van Nederland. Willem Bruijnzeel, broer van Cees Bruijnzeel en mededirecteur van de Bruynzeel Fabrieken was de eerste eigenaar van Valk 4. Nu dreigt het unieke zeilscheepje gesloopt te worden. De nieuwe ‘Stichting Valkenkring Grou’ steekt daar middels crowdfunding een stokje voor.

Het orginele zeil wordt in de mast gehesen

Het originele zeil wordt in de mast gehesen. Gert-Jan de Roo, Roelof Wester en Jetze Sipma Foto: Press4All

Grou is het historisch varend centrum van de zeilboot type Valk. Ook deze zomer vormden de zeiltjes met het logo van de Valk regelmatig een prachtig decor op het Pikmar. Helaas moest dit jaar de 10e jubileumeditie van de Princenhoftocht afgelast worden vanwege corona.

Bruynzeel

Het ontwerp van de Valk stamt uit september 1939 en is ontstaan op de tekentafel van Ricus van de Stadt, in opdracht van Cees Bruijnzeel, directeur van de Bruynzeel Fabrieken. Nadat in 1919 zijn stoomtimmerfabriek ‘De Arend’ in Rotterdam vrijwel volledig in de as was gelegd, vestigde Bruynzeel senior in 1920 een bedrijf in Zaandam. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw ontstond er in Zaandam een moderne deuren-, vloeren- en fineerfabriek. In 1939, het jaar van het ontstaan van de knikspant open zeilboot Valk, had zoon Cees de leiding over de fineerfabriek en broer Willem over de deuren- en vloeren- fabriek. De keukenfabriek, die net in 1938 was gestart, viel ook onder Willem.

Cees Bruijnzeel voer in 1940 in het prototype van de Valk onder zeilnummer 4. Waaronder demonstraties op Loosdrecht, de Kaag, Reeuwijk en Grou en de eerste wedstrijden van 1940 in de Valkenklasse.  Het zeilnummer 4 ging in 1941 over op de nieuwe Valk “ Snip” van Willem Bruijnzeel (bouwnummer 229). Het zeilnummer 4 is daarmee onlosmakelijk verbonden met de gebroeders Bruijnzeel. Het scheepje heeft sinds de Tweede Wereldoorlog slechts twee eigenaren gehad.

Het bestuur van Stichting Valkenkring Grou bij BruynzeelValk 4

Het bestuur van Stichting Valkenkring Grou bij BruynzeelValk 4 en jachtbouwer Roelof Wester (rechts). Foto: Press4All

Restauratie

Onlangs is nummer 4 weer verkocht aan een nieuwe eigenaar die het schip wilde gaan restaureren. “De boot heeft bij de laatste koper langere tijd onbeschermd buiten gestaan waardoor schade is ontstaan. Er zijn flinke reparaties nodig, de zijkanten moeten geheel worden vervangen, de vlonders zijn kapot en er is groot onderhoud nodig. Maarrrr…. het vaartuig is absoluut het redden waard, hij drijft en lekt niet ! Deze eigenaar ziet op tegen de restauratiekosten en heeft de Valk daarom aan de Stichting Valkenkring Grou geschonken. Dit onder voorwaarde dat wij deze voor de toekomst behouden”, vertelt Gert Jan de Roo, initiatiefnemer van de crowdfunding en lid van Valkenkring Grou.

Vorige week zaterdag was het schip voor even rijdend erfgoed toen het per boottrailer van Vinkeveen naar de werf van Roelof Wester in Grou werd vervoerd. De werf verleent gratis onderdak aan de zeilboot. Gert-Jan de Roo: “Daar zal een scherpe offerte en begroting opgesteld worden. Onze Valkenkring brengt dit schip belangeloos in.”

Sloopvalk 4 Grou Bruynzeel

Huidige toestand Bruynzeelvalk 4 die aan de Valkenkring Grou is geschonken. Foto: Stichting Valkenkring Grou.

Sociale activiteiten

“Na restauratie op de Grouster werf zullen wij Valk 4 op verschillende manieren in gaan zetten door onder andere zeiltochtjes met schipper aan te bieden voor mensen die het echt nodig hebben en wij op de één of andere manier een onvergetelijke zeil-belevenis kunnen aanbieden. Er zijn momenteel veel mensen die wat extra aandacht en ontspanning nodig hebben, bijvoorbeeld bij een burn-out, of mensen die een lichte geestelijke- of lichamelijke beperking hebben. Ook valt te denken aan zeilliefhebbers die door gevolgen van een ziekte niet meer zelfstandig kunnen zeilen of een laatste levenswens in vervulling willen laten gaan. Die kunnen dan nog een keertje varen rond Grou en de Alde Feanen. Tevens is  Valk 4 uitgerust met spinnaker, trapeze en meetbrief. Daarmee kan het aan zeilwedstrijden meedoen.”

Op deze manier zorgen ‘Valken-vrienden’ voor het behoud van ons varend erfgoed.  “De eerste donaties zijn al binnen. Wij hebben goede hoop dat het project slaagt, dan kunnen we deze Valk in de toekomst in Fryslân zien varen. Wij zoeken ook een goede set tweedehands zeilen en een goed dekkleed tegen een echt “vriendenprijsje” dus wij houden ons aanbevolen !”

Klik hier en doneer NU !