BB Bunker Grou maakt zich klaar voor koude oorlog

Grou – Met de huidige opzegging van het kernwapenverdrag door de Verenigde Staten en Rusland, is de koude oorlog actueler dan ooit. In Grou maken de vrijwilligers van Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Grou zich klaar voor de koude oorlog. Niet letterlijk, maar in de vorm van een unieke belevenis en expositie. Niet alleen bestaat de bunker in zijn huidige museumfunctie vijf jaar, het is in 2019 dertig jaar geleden dat de officiële val van de Berlijnse Muur in de DDR een feit werd .

Bunker Grou DDR uniform

Vrijwilliger Harold (links) in DDR-uniform.

Ze zijn er druk mee bezig de vrijwilligers van de BB Bunker in Grou. “Want we willen deze historische datum van 9 november 1989 niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel.” Met als middelpunt een mooie expositie wil locatiemanager Roelof van Gelderen de tijd van de koude oorlog in Grou nieuw leven inblazen. Al bijna een half jaar zijn de voorbereidingen gaande. En daarbij gaat het om meer dan alleen wat foto’s en tekstmateriaal verzamelen.

Video Nederland ten tijde van de Koude Oorlog.

Zandzakken

Door de provincie Fryslân worden zo’n 125 zandzakken ter beschikking gesteld. Andere partijen leveren een wachthuisje en een slagboom. Roelof: “We maken er een echte Oost-Duitse grenspost van, in de stijl van Checkpoint Charlie, inclusief waarschuwingsborden.” Deze overgang was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Een stuk van die befaamde muur staat ook als topstuk buiten bij de bunker in Grou. Een ander topstuk waar de hand op werd gelegd is een origineel authentiek historisch uniform uit het DDR-leger. “Het is helemaal compleet met holster, overhemd en bontmuts”, weet de trotse locatiemanager te melden. Desgevraagd laat vrijwilliger Harold zich voor de foto in het uniform hijsen. Met een stoere blik op zijn gezicht waant hij zich even terug in de tijd van de Koude Oorlog.

Bunker Grou

Johan Weidema in 60-er jaren kamer.


Zestiger jaren

Op de vraag hoe de Nederlanders zich in de jaren zestig moesten voorbereiden op een eventuele oorlog met Rusland heeft vrijwilliger Johan Weidema het antwoord. Hij heeft in de bunker een kamer in de stijl van rond 1960 ingericht. Johan: “Bij eventuele calamiteiten moest men in de kelder of onder een trap schuilen. Zo’n ruimte met spullen uit die tijd heb ik hier in de bunker ingericht. Zodat bezoekers een idee hebben hoe het er toen uitzag.”  Belangstellenden zullen echter nog moeten wachten voordat het koude oorlog in Grou is. Rond zaterdag 9 november kan iedereen dit unieke stukje historie bij Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Grou beleven.