Terras Hotel Oostergoo Grou

Terrassen en winkels Grou open zonder afspraak

Grou – Na bijna een half jaar kunnen mensen vandaag vanaf 12:00 uur weer een biertje drinken op de terrassen in Grou. En het is meteen ideaal terrasjesweer, met volop zon en temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot wel 20 graden. Ook niet essentiële winkels gooien de deuren weer open. Ondernemers in Grou zijn blij dat klanten weer kunnen winkelen zonder afspraak.

Terras Amicaal Grou

Vanaf 12:00 terrassen Grou weer open. Foto: Press4All

“En dat gaan we vieren!”, zeiden Annemarie en Marcel Oost tegen elkaar toen ze hoorden dat ze hun terras bij Hotel Oostergoo weer mogen openen. Op 28 april om klokslag 12.00 uur zet Folkert-Hans Tolsma het Friese Volkslied in op het bordes van Hotel Oostergoo aan de Nieuwe Kade 1 in Grou. Vervolgens springt de artiest op zijn fiets voor een vrolijke noot bij alle terrassen in het dorp.

Terrassen Open in Grou

Ook het terras bij Oer’t Hout gaat vandaag weer open. Foto: Oer’t Hout.

Feestelijk

De opluchting was voelbaar toen de horeca hoorde dat ze haar terrassen op 28 april weer open mag stellen voor publiek. Met slechts een paar uur per dag en een beperkt aantal gasten is dit het begin, waar zowel horecaondernemers, hun medewerkers, maar ook hun gasten en leveranciers maandenlang reikhalzend naar uitkeken. “Annemarie en ik waren het er meteen over eens dat we dit moeten vieren”, vertelt Marcel enthousiast.

Groen Licht

Het paar benaderde de gemeente die groen licht gaf voor ‘bewegend’ entertainment. De Corona maatregelen moeten gehandhaafd worden en dat lukt nu eenmaal het beste als mensen afstand bewaren en in beweging blijven.

Feestelijke opening terrassen Grou

Feestelijke opening terrassen Grou met de muziekfiets van Folkert-Hans Tolsma Foto:

Muziekfiets

Annemarie en Marcel vroegen Folkert-Hans Tolsma om de heropening met zijn MuziekFiets muzikaal te omlijsten. Om 12.00 uur zet de artiest het Friese Volkslied in op het bordes van Hotel Oostergoo, om vervolgens tot 15.00 uur langs de terrassen in het dorp te fietsen. Met zang, saxofoon en trompet verzorgt de artiest een onvergetelijke heropening van de horeca in Grou.

Onderscheiding Orde van Oranje Nassau

Koninklijke onderscheiding voor Jan Douwe Bijlsma uit Grou

Grou – Vandaag is het weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen. 74 Friezen krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding. Jan Douwe Bijlsma valt de eer met een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau.

EHBO

De heer J.D. Bijlsma is ruim 40 jaar als vrijwilliger actief voor diverse organisaties. Zo was hij geruime tijd kaderinstructeur EHBO en verzorgde hij opleidingen voor startende EHBO-ers en gaf hij jaarlijks herhalingslessen voor EHBO-ers in de regio Raerd en Grou. Daarnaast was hij penningmeester van het Dagelijks Bestuur van de Afdeling Mid-Friesland van het Nederlandse Rode Kruis en Districtsafgevaardigde bij het District Friesland van het Nederlandse Rode Kruis. 

Onderscheiding Orde van Oranje Nassau

Onderscheiding Orde van Oranje Nassau.

Vrijwilliger

Als EHBO-er is hij als penningmeester betrokken bij de Stichting Merenloop Grou. Voor Charitas St. Marcus Parochie en St. Vitusparochie vervult hij diverse functies. Bij het Aanloophuis is hij financieel adviseur, lid  kascontrolecommissie en vervult hij het gastheerschap. Verder is hij vrijwilliger bij SchuldHulpmaatje, Talant en Friesma State en was hij penningmeester van Stichting Hummeltsjehonk in Grou en Volleybalvereniging Iverto en voorzitter van buurtvereniging De Dyk.

lege terrassen in zonnig Grou

Terrassen zo vlug mogelijk open zonder kosten

Grou – De FNP wil dat er zo snel mogelijk een datum wordt vastgesteld om de terrassen in de gemeente Leeuwarden weer te openen. Verder moet de mogelijkheid bestaan om extra terrassen te realiseren. Ook wil de partij de de precariobelasting voor 2021 en 2022 laten vervallen

Zoals ook vandaag in Nederland al bleek is de druk groot om de terrassen van de horeca te openen. En hoewel diverse uitbaters in Grou de tafeltjes en stoeltjes al buiten hebben staan, blijven de terrassen leeg.

Het lege terras bij Amicaal Grou.

Het lege terras bij Amicaal Grou. Foto: Press4All

Horeca

De horeca heeft sinds half oktober haar deuren moeten sluiten. Een duidelijk perspectief wanneer cafés en restaurant weer open mogen is er nog niet. 

Geen belasting

De FNP zal in de gemeenteraad vragen om extra terras uitbreidingen mogelijk maken. Verder zou de gemeente Leeuwarden in 2021 en 2022 moeten afzien van de zogenaamde precariobelasting. De term precariobelasting duidt op de vergoeding die gemeenten kunnen heffen voor het gebruik van gemeentegrond. Veel terrassen bevinden zich namelijk op trottoirs of betegelde grond van de gemeente.