Ransuilen tellen

Het is in Grou weer tijd om ransuilen te tellen

Grou – In deze tijd kun je ransuilen in groepen zien, want ze brengen samen de winter door met z’n allen in een boom. Dat kan ik een natuurgebied zijn maar ook in een park, op een begraafplaats of zelfs in een tuin. Op die zogenaamde roestplaatsen zie je dan een paar tot soms tientallen bij elkaar. Zie je ransuilen geef het dan door aan de Fûgelwacht Grou.

Roestplaaten

Met de kerstvakantie voor de deur gaan veel mensen naar buiten. De kans om al dan niet toevallig een roestplaats tegen te komen is reëel. Roestplaatsen zijn relatief eenvoudig te vinden. In de periode dat de bladeren van de bomen zijn verdwenen vertrekken de ransuilen naar andere dichtere begroeiingen. Grote coniferen, met klimop begroeide bomen en naaldbomen zijn bij uitstek in trek. Zolang de uilen maar verborgen en uit het zicht kunnen zitten. Het opvallende aan roestbomen zijn vaak de witte krijtstrepen (poepsporen) tegen de stam. Daarnaast liggen verspreid op de grond vaak meerdere braakballen.

Doorgeven

Tot op heden zijn er in Friesland nog maar een handvol roestplaatsen doorgegeven. Waardoor tot nu toe niet veel te zeggen is over de aantallen en verspreiding. Wat we wel weten is dat het voedsel (muizen) niet voor het oprapen ligt. De natte omstandigheden zijn hier mede debet aan.

In Grou inventariseren Age Kleinhuis en Tjeerd Sijtema ieder jaar de roestplaatsen. Tjeerd heeft een account bij Sovon waarin hij de aantallen registreert. Samen met duizenden vrijwilligers brengt Sovon de ontwikkelingen in aantallen en verspreiding van vogels in kaart.  Zie: Ransuil | Sovon Vogelonderzoek

Geef nu door

Als u een roestplaats in uw tuin heeft, geef het dan door aan Tjeerd Sijtema (06 12 72 63 19). Locaties van roestplaatsen worden onder geen beding gedeeld met derden. Op deze manier willen we de rust waarborgen voor vogels en omgeving.