Ransuil gespot in Grou

Geef het door als je een ransuil ziet in Grou

Grou – Midden volgende week gaat Age Kleinhuis weer op pad op zoek naar ransuilen. Vorig jaar spotte de fotograaf van Grousters.nl op Tweede Kerstdag een zonnende ransuil in een hoge conifeer. Er waren rond die tijd maar een paar meldingen van waargenomen uilen op de zogenaamde roestplekken. 

Ransuil gespot in Grou

Ransuil gespot op Tweede Kerstdag 2021 in Grou. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Ransuilen

Teller Age Kleinhuis verwacht dat er dit jaar weer weinig uilen gezien gaan worden. Dit heeft te maken met het relatief warme weer van dit ogenblik. In het verleden konden er wel tachtig in één boom zitten. Zo werden ze op verschillende plekken gezien zoals achter de Hema. De eerste melding van een ransuil in Grou kwam vorig jaar op Tweede Kerstdag binnen van Henk Brinkman de fotograaf van Grousters.nl. Dat was toen de tweede melding uit de buurt, die andere kwam uit Akkrum. “Het moet eigenlijk flink koud zijn, dan gaan de uilen bij elkaar op de roestplek zitten. Het is dit jaar eigenlijk weer te warm”, vertelt de uilenexpert uit Grou. De uilen laten zich niet makkelijk vinden en het is ook niet de bedoeling om ze te verstoren. Van het geluid moet je het in de winter niet hebben, ze zitten namelijk stilletjes in groenblijvende bomen.

Roestplaatsen 

Bij het tellen van ransuilen is het belangrijk om te weten waar hun slaapplaatsen zijn. Uilen rusten en slapen namelijk in groepen op zogenaamde roestplaatsen. Op deze roestplaatsen tref je soms vijf uilen aan, maar het komt ook voor dat dit er meer dan twintig zijn. Als je wilt weten hoeveel ransuilen er in Fryslân zijn, moet je dus de uilen op de roestplaatsen tellen.

Wie in deze tijd Ransuilen in Grou ziet, wordt gevraagd deze waarnemingen door te geven aan Age Kleinhuis; 0615671494.