Fryslân Bloeit

(video) Fryslân Bloeit met terugblik op Grou Bloeit

Grou / Video- Fryslân staat letterlijk en figuurlijk in bloei! Tijdens Fryslân Bloeit organiseerden de dorpen Akkrum-Nes, Grou en Wergea een eigen Bloeiweek, met activiteiten die de duurzame ontwikkeling van het dorp bevorderen. In dit artikel ook nog een terugblik op de bloeiweek in Grou.

Zo was er in Akkrum-Nes een fossielvrije dag, waarop men de voordelen van elektrische fietsen en deelauto’s kon ervaren, en mee kon doen aan een gezellige familiefietstocht. In Grou konden de senioren zich van hun sportieve kant laten zien tijdens een potje Walking Football en genieten van het seniorentheater. Ook in Wergea was het een prachtige week met danslessen, een buurtdiner en een heuse zwemtocht: de ‘Slach om Wergea’!

De bloeiweken zijn nog niet voorbij. In augustus en september staan Eastermar, Wâldsein en Berltsum op het programma. Kom langs, doe mee en ervaar wat we samen kunnen bereiken door mooie dingen te creëren en te beleven! Eastermar Bloeit 24 t/m 30 augustus – Wâldsein Bloeit 8 t/m 15 september – Berltsum Bloeit 21 t/m 28 september

Terugblik op Grou Bloeit van 2 – 9 juni 2024

Gelukkiger en Gezonder in Grou, dat was het motto dat de organisatoren van de week Grou Bloeit meegaven aan de week. Dan is nu de vraag: hoe de week is gegaan en hoe het beleefd is?

Positief, zeggen de organisatoren, maar ook alle verenigingen en groepen die een activiteit organiseerden, zeggen dit. Sommige activiteiten trokken enorm veel belangstelling, andere vele malen minder. Maar toch was de organisator van een kleine workshop soms net zo tevreden als die van de zeer goed bezochte wandelvierdaagse. Klein maar fijn, was er dus ook. 

Walking football en korfbal

Gezondheid en leefstijl was een belangrijke pijler van de week. Er werd dan ook volop gezwommen, gewandeld en gesport. Er zijn doorgaande activiteiten ontstaan in deze week. Zo is er een team opgericht voor Walking Football bij GAVC en een team walking korfbal bij KV Mid – Fryslân. Lekker bewegen en dan ook nog eens sámen, hoe leuk is dat! De zwemploeg bij het strandje is uitgebreid met een handvol nieuwe liefhebbers. De onder water gezette ijsbaan was natuurlijk een mooie attractie voor kinderen om kennis te maken met allerlei watersporten: suppen, zeilen, surfen. Diverse workshops, waaronder die over positieve gezondheid konden worden gevolgd.

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur had ook een plekje. Zo kon men oefenen met dichten onder professionele begeleiding. Er werd o.a. met kinderen een kunstwerk geschilderd op houten borden bij de St.Piter. De Grouster koren hebben vrijwel allemaal hun beste beentje voorgezet door sing-alongs te organiseren. Hierop kwamen echt vele tientallen liefhebbers af. Als degenen die hierbij kozen voor it Mingd Koar zich ook gaan aanmelden, is er sprake van een forse uitbreiding van het ledental. Het museum opende weer haar deuren om verhalenvertellers te lokken die voorwerpen uit de collectie hielpen voorzien van een historie. Ouderen werden verrast met een workshop theater én met een voorstelling door Rimpel. Apollo speelde 2 x een gratis te beluisteren concert in de open lucht.

Fossielvrij

Andere aspecten van duurzaamheid waren ook vertegenwoordigd in bijvoorbeeld het fossielvrij naar school of werk gaan. Sportjuf Luci vertelde dat wel 80% van alle kinderen ook echt te voet of op de fiets naar school kwamen.  Er was een vrolijke optocht van steppers, rolschaatser, fietsers, met fietsende muzikant Folkert Hans voorop, die de week afsloot. Maar eerst werd zaterdag nog een markt gehouden in het park met aandacht voor o.a. gezond voedsel van eigen bodem, voor groen en de natuur, voor ‘mienskip’ bijvoorbeeld door samen yoga-en of haken bij het haakcafé. De kinderen werden goed bediend met een speurtocht én met slootje vissen. De opening van de volière was een hoogtepunt waar veel mensen op af kwamen. Studenten van NHL – Stenden zorgden bij veel activiteiten voor een ludieke aanpak.

Alles bij elkaar kan het dorp trots zijn op de evenementenweek Grou Bloeit. Zie voor een beeldverslag en filmpjes deze link. https://grou.bloeit.frl/zo-beleefde-grou-de-bloeiweek-grou-bloeit-in-fotos-en-videos/

In het Arcadiajaar 2025 zal naar alle waarschijnlijkheid een tweede editie volgen van een week lang Grou Bloeit.