kruiwagenmars

Kruiwagenmars van Jirnsum naar Grou op Wereld Aarde Dag

Grou / Jirnsum – De aarde heeft een ‘kruiwagen’ nodig. Door met kruiwagens vol aarde op pad te gaan, vragen we aandacht voor het belang van een gezonde aarde voor het verbouwen van ons voedsel. In 2022 en 2023 is met de Kruiwagenmars de politiek in Den Haag en Brussel aangesproken. In 2024 ligt de nadruk op zorgpreventie door gezonde voeding en beweging. Vandaar dat Yn’e Sinne Farm en Grou2030 dit jaar kinderen bij de mars betrekken om uiteindelijk met de kruiwagens vol levende grond het dorp te bereiken.

Wist je dat…

  • de bodem waarin alles groeit essentieel is voor gezonde voeding
  • we de aarde moeten voeden, vruchtbaar houden en niet uitputten
  • er in gezonde aarde zeer veel nuttige organismen leven
  • de wetenschap aantoont dat dit microbioom zich vanuit de bodem voortzet in ons eten en daarna ook in onze darmen

Kruiwagens voor Gezonde Kinderopvang.

In Grou wordt de Kruiwagenmars in twee etappes opgedeeld. Op maandag 22 april, Wereld Aarde dag, start de mars rond 13 uur bij tuinderij Yn ‘e Sinne Farm bij Jirnsum. Lokale groente liefhebbers brengen de kruiwagens vol met levende grond naar SKF Kinderopvang aan het schoolplein in Grou. De Kruiwagens worden daar om 14:30 uur ontvangen door de kinderen van de opvang. Joël van den Broek van Yn ‘e Sinne Farm vertelt hen hoe in de meegebrachte gezonde grond gezonde groenten en fleurige bloemen zullen gaan groeien. Zij mogen de komende weken op de ingezaaide Kruiwagens gaan passen. Dit project past goed bij het thema Gezonde Kinderopvang. Sjirkje Zijlstra van SKF: ‘als team gaan we hier de komende weken mee aan de slag en ook de kinderen gaan in deze lenteperiode bezig met gezonde groei en bloei. Behalve over gezond eten gaat dat ook over voldoende bewegen en sociale ontwikkeling.’

Kruiwagens op koers voor Grou Bloeit

De Kruiwagens worden door de kinderen van de Kinderopvang verzorgd tot de eerste week van juni. Want dan breekt de Grou Bloeit-week aan.  Van 3-9 juni komen vele Grousters in actie voor een groene, sociale en gezonde toekomst voor het dorp. Een gezonde leefstijl is ook belangrijk om de zorgkosten te beheersen. In deze week gaan we opnieuw met de Kruiwagens op pad, nu naar de Zorg. Hierbij zullen we aansluiten bij een andere beweegactiviteit in deze week. We wandelen naar het Wilhelminapark en stallen de Kruiwagens bij Friesmastate, Huisartsenpraktijk en Praktijkenpand. Zo maken we de verbinding van gezonde voeding met gezondheid tastbaar.