deelkast

(video) Wie heeft er in Grou plek voor een deelkast?

De buurtkoelkast aan It Fjild in Grou staat er inmiddels als zo’n kleine twee jaar. Later kwam er dankzij nauwe samenwerking met het Dorpenteam van Amaryllis een tweede buurtkoelkast in de Roerdompstraat bij. Wekelijks maakt vrijwilliger Paula Prins in weer en wind een ronde op haar fiets om de Fildfridge en de Roerdompfridge bij te vullen. Ruim 25 gezinnen maken gebruik van deze sociale voorziening in Grou. “Maar het is echter niet alleen voor mensen met een smalle beurs maar voor alle inwoners van Grou die een duurzame bijdrage willen leveren aan de samenleving in ons dorp.”

Misverstand 

“Het is dus echt een misverstand dat de goederen in de deelkasten alleen bedoeld zijn voor ‘arme’ dorpsbewoners, die geen geld hebben voor boodschappen. Iedereen kan goederen doneren of meenemen. Duurzaamheid staat hierbij voorop, zodat we als inwoners van Grou geen spullen weggooien die over zijn. Let bij doneren wel op de uiterste houdbaarheidsdatum van verse producten”, wil Paula Prins benadrukken. “We hopen dat er meer inwoners van Grou open staan om een deelkast te plaatsen.”

Het idee van de koelkasten voor duurzaam algemeen gebruik kwam van Sietse van der Meer van Grou2030. Deze bieden niet alleen een oplossing tegen voedselverspilling, maar dient ook als een duurzaam initiatief voor de hele gemeenschap.

Beheerders

Zowel in de voortuin aan It Fjild als in de Roerdompstraat staat een deelkoelkast, waar iedereen welkom is om iets te nemen wat ze nodig hebben of iets achter te laten voor anderen. Naast gekoelde producten is er ruimte voor non-food artikelen zoals maandverband, tandenborstels en shampoo. “De deelkast aan It Fjild is ook een officieel Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP)”, laat beheerster Martine Dollée weten. Samen met Okke de Boer zorgt ze ervoor dat de deelkast goed gevuld blijft en er netjes bij staat. Voor de Roerdompfridge zijn Jolanda en Eduard daar verantwoordelijk voor. Deze week werd de houten kast om deze fridge mede met behulp van een vrijwilliger weer netjes in orde gemaakt. In Irnsum is Antje Loorbach op de Terp beheerster van de Buurtkast.

Sociale ondernemers

Het mooie is dat ook ondernemers uit het dorp betrokken zijn bij dit project. Zo doneren Yn’e Sinne Farm en Het Vers Atelier wekelijks groente voor de koelkast en vlees voor in het vriesvak. “De levensmiddelen kopen we bij de lokale supermarkt Poiesz. We houden ons ook aanbevolen voor de zegeltjes van deze supermarkt”, laat Paula Prins weten.

Meer deelkasten

De deelkasten zijn inmiddels te vinden in heel Friesland en ook in buurdorp Jirnsum. “Maar het zou mooi zijn als er in Grou plek is voor meer van zulke deelkasten.” Paula is trots op de beheerders van de Roerdompfridge, Fjildfridge en Terp in Irnsum, die er met hun aanhoudende inzet voor zorgen dat de kasten bereikbaar zijn voor Grousters en Jirnsumers die zich op een duurzame manier willen inzetten voor hun dorp. “We zijn iedereen dankbaar die meegewerkt heeft om deze koelkasten te realiseren en draaiende te houden.”

Ook een deelkast?

Wil je als inwoner van Grou ook een deelkast verzorgen of in je tuin hebben? Neem dan contact op met Grou2030 en klik hier om het contactformulier in te vullen.

Het project van de deelkoelkasten is mede mogelijk gemaakt door Amaryllis, Grou2030, Buurvrouw & Buurvrouw, Bloeizone Grou, Stipe en vele vrijwilligers.