recreatiepark hoflan Grou

Doarpskoöperaasje Grou verrast door berichtgeving recreatiepark en wil afstemming met omgeving

Grou – Begin deze maand heeft Doarpskoöperaasje Grou via mediaberichten vernomen dat Gemeente Leeuwarden en Projectontwikkelaar Kontour een intentieovereenkomst zijn aangegaan rondom de ontwikkeling van recreatiewoningen ten Noorden van Grou. Dit bericht kwam onverwacht en onaangekondigd voor de Doarpskoöperaasje en omwonenden, terwijl de gepresenteerde plannen grote impact kunnen hebben voor het dorp Grou in het algemeen en voor de direct aanwonenden van het omvangrijke landelijk gebied in het bijzonder.

Doarpskoöperaasje Grou was informeel op de hoogte gebracht van de ideeën van projectontwikkelaar Kontour. Alles nog in het kader van kennisgeving en in de wetenschap dat allereerst de gemeente Leeuwarden de plannen nog moest gaan beoordelen en daarover een formeel standpunt moest gaan innemen. Na die duidelijkheid zou dan een interactieproces met omwonenden en de Doarpskoöperaasje Grou kunnen worden opgestart vergelijkbaar met het proces zoals dat bij het project Have Halbertsma is gevolgd.

Doarpskoöperaasje Grou heeft in haar eerste reactie wel reeds verwezen naar het landelijke karakter met haar open zichtlijnen, het toetsingskader met de opgestelde brand values van Grou en de uitgangspunten voor brede welvaart en welzijn voor Grou en haar buitengebied. Tevens heeft Doarpskoöperaasje Grou het belang benadrukt van goed omgevingsmanagement met de direct omwonenden.

De onverwachte en onaangekondigde publicatie beoordeelt Doarpskoöperaasje Grou als niet passend bij een proces van een goede interactie. Bovendien heeft er nog nagenoeg geen afstemming met de omgeving plaatsgevonden. Doarpskoöperaasje Grou heeft bij de ontwikkelaar Kontour kenbaar gemaakt dat zij dit proces met vaart bijgestuurd zou willen zien en verzocht zo spoedig mogelijk de direct omwonenden te informeren omtrent de plannen. Om daarna met Doarpskoöperaasje Grou het proces op te pakken zoals dat bij het project Have Halbertsma met succes, wederzijds respect en meerwaarde voor de projectontwikkelaar en het dorp Grou verloopt.

De ontwikkelaar Kontour verwijst met betrekking tot het moment van publicatie en het hanteren van een onjuist overzichtskaartje ook naar de Gemeente Leeuwarden, maar heeft toegezegd op zeer korte termijn de direct omwonenden te informeren en daarna met Doarpskoöperaasje Grou het proces verder op te gaan pakken. Projectontwikkelaar Kontour heeft te kennen gegeven dat het een hoogwaardige recreatieontwikkeling betreft, waarbij de natuur in het middelpunt staat. Doarpskoöperaasje Grou is vooreerst neutraal in haar beoordeling van de plannen en zal de ontwikkeling objectief en tegen de verschillende perspectieven beoordelen. Het standpunt van provincie Fryslân over de ontwikkeling van het landelijk gebied en deze locatie in het bijzonder zal daarbij ook een belangrijke rol spelen.