vakantie in friesland

Zeven gratis of low-budget vakantie-uitjes dichtbij

Wat is er nu leuker dan de vakantie doorbrengen met buitenspelen in de natuur? Dat kan bij de boer, in het bos of aan het water. Dichtbij in Friesland zijn tal van mogelijkheden waar je gratis of met low-budget met je kinderen naartoe kunt gaan. Wij zetten hier een aantal op een rijtje.

Klein Zwitserland

Voor de inwoners van Tytsjerksteradiel mag het bekend zijn, maar toch noemen we het dagrecreatieterrein Klein Zwitserland bij Sumar als ideale zwemplek. Op dit ogenblik is daar de conditie van het zwemwater prima.

Speelbos Sparjebird

Veel ouders herinneren zich nog het schoolreisje naar speelbos Sparjebird in Hemrik. Deze bosrijke omgeving is ook bij warmere temperaturen de ideale speelplek voor kind en gezin. Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Dat vind je allemaal in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut. Vies worden mag!

Zwempark Strandheem

Zwemmen, zonnen, luieren, spelen en recreëren, dit kan allemaal bij zwempark Strandheem aan de Parkweg 5 te Opende. Luieren op een prachtig zandstrand of samen met de kinderen een sprookjesachtig zandkasteel bouwen en daarna lekker spelen in een van de vele speeltoestellen of een frisse duik nemen in het water? Zonaanbidders van jong tot oud kunnen kiezen uit zandstrandjes of het zachte gras van de ligweiden. Het kan allemaal op het zwempark van recreatiepark strandheem.

Ouders zijn ‘zen’ en voelen zich op hun gemak. Helemaal bij het gegeven dat de officiële Reddingsbrigade Groningen toezicht houdt. Dat is een veilig idee! Bij zomerse temperaturen bedraagt de toegangsprijs 3 euro per persoon vanaf 3 jaar.

Speelbos It Pettebosk 

Dit speelbos bevindt zich in Nationaal Park De Alde Feanen. Dit bos, speciaal aangelegd voor jongereneducatie, heeft eilandjes, bruggetjes, natuurlijke klim- en speeltoestellen, avontuurlijke paden… Het is de Alde Feanen in het klein. Tussen het riet, de wilgenbomen en petgaten is het een echte ontdekkingsplek. Kinderen én volwassenen kunnen hier spelenderwijs kennis maken met de natuur in De Alde Feanen.

Strand en speelterrein Oostmahorn

In het Lauwersmeergebied zijn niet veel plekken waar je onbezorgd buiten kunt zwemmen in de natuur. Het strand en speelterrein bij Oostmahorn is één van de weinige plekken waar je als gezin prima een zomerse picknick kunt organiseren.  Dit recreatiegebeid ten westen van het Lauwersmeer is ideaal om te zwemmen en te zonnen. Er is ook een grasgebied met speeltuin, waar je lekker sportief een balletje kunt trappen of samen kunt frisbeeën of badmintonnen. Er is tevens een mooi afgescheiden zwemgebied, zodat je er veilig kunt zwemmen. Dit gebied is niet toegankelijk voor boten. Er zijn toiletten aanwezig en windsurfers kunnen zich links van het strand vermaken.

Blotevoetenpad Appelscha

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen. Hoewel er een kleine vergoeding wordt gevraagd om het pad te betreden, is het de moeite waard. Dit 2 km lange pad is uitdagend met natuurlijke elementen en je loopt er uiteraard op blote voeten door de modder. Een unieke ervaring!

Hossebos Drogeham

Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, het kan allemaal in het Hossebos van Staatsbosbeheer. Het speelbos ligt ietwat verborgen maar is zeker niet onvindbaar. Dit speelbos is 1 hectare groot en er zijn zes speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunnen vissen. Het speelbos is wel wat verwilderd. Speelbos Hossebos is het hele jaar open en geheel gratis! Het speelbos is niet geschikt voor hele kleine kinderen en kinderwagens / buggy’s, en er zijn geen toiletten aanwezig.

Dit is co-productie met www.actiefmedia.nl en mag niet door derden overgenomen worden.