overlevingspakken.

Nieuwe overlevingspakken voor brandweer Grou

Grou – De ploegen van zeven Friese kazernes met een brandweervaartuig, waaronder die van Grou, gaan dit jaar in nieuwe pakken het water op. Die zijn lichter en geven meer bewegingsruimte en comfort dan de oude overlevingspakken.

De oude pakken waren vanwege hun leeftijd aan vervanging toe. Bij het aanbestedingstraject en de praktijktesten van de aangeboden pakken zijn de ploegen van de kazernes met brandweerboten nauw betrokken. Uiteindelijk kwam een leverancier uit Zuidlaren als winnaar uit de bus. Eind november kregen de ploegen van Balk, Langweer (op de foto) en Koudum de pakken binnen. Daarna volgen Burgum, Echten, Grou en Heeg. De posten krijgen elk zes pakken, die volgens de leverancier tien jaar mee moeten kunnen.

Oude pakken hergebruiken

Veel oude pakken zijn nog van voldoende kwaliteit voor hergebruik. Die gaan in opslag bij de afdeling Materieelbeheer in Sneek. Naast de zeven ploegen met een eigen vaartuig heeft Brandweer Fryslân ook tien oppervlaktereddingteams (OVRT’s) met elk een (kleiner) OVRT-vaartuig. De OVRT’s van de posten Harlingen, Jubbega, Lemmer en Wolvega zijn aangewezen voor de Nationale Reddingsvloot (NRV). Als zij een NRV-inzet hebben, krijgen ze de pakken uit de opslag mee.

Tekt en foto: Brandweer Friesland