pramenregatta

Pramenregatta in Grou zeilt voor Zomerzotheid

Grou – Op dit ogenblik is de 18e Pramenregatta van Rotaryclub Drachten de Wouden op het water van het Pikmeer te vinden. Met deze historische zeilschepen wordt er gestreden om de Pije Bokaal in het hart van Fryslân te Grou. Voor goede doelen, sensatie, plezier en gezelligheid. De stralende weersomstandigheden met een stevige wind zorgen voor een fantastische zeildag voor het goede doel. Evenals de vorige edities gaat de opbrengst naar het kinderoncologisch kamp Zomerzotheid in de Veenhoop, een zomerkamp voor kinderen met kanker. www.skov.org/zomerzotheid

Een tiental teams van bedrijven en organisaties uit Noord-Nederland, waaronder de gemeente Smallingerland en zelfs eentje uit Harderwijk hebben zich ingeschreven voor de regatta om samen met medewerkers, klanten, leveranciers en andere relaties te strijden om de felbegeerde Pije Bokaal.

Fryske Preamen

Het bijzondere aan deze wedstrijd op het Grouster Pikmeer is dat er gezeild wordt met authentieke Fryske preamen. De prachtige platbodem vrachtscheepjes werden vroeger door de boeren in Friesland voor transport over water gebruikt. Volgens de uit Earnewâld afkomstige wedstrijdleider en schipper Age Veldboom kunnen er zo’n twaalf koeien in een praam vervoerd worden. Vandaag hoefden er geen koeien vervoerd te worden maar stapten in elke platbodem twaalf mensen. De deelnemende bedrijven huren een praam inclusief schipper en bemanningslid van leden van de vereniging De Fryske Boerepream.

Kinderoncologische vakantiekampen

Twintig jaar geleden kreeg Borg het idee voor de regatta. “Ik hou van wedstrijdzeilen. Wij hebben toen de regatta georganiseerd en daar een goed doel bij gezocht. Hoewel we meestal elk jaar voor een ander goed doel kiezen hebben we besloten om deze editie weer te gaan zeilen voor het kinderoncologisch kamp Zomerzotheid in de Veenhoop.” Het zomerkamp dat op dit ogenblik gaande is wordt georganiseerd door Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen. Veertig kinderen kunnen tijdens de vakantie even hun ziekte vergeten, en weer gewoon kind zijn. Ze beleven nu een zomerzotte zeilvakantie in Friesland. Op en in het water: zeilen, kanoën, zwemmen en duiken. En op het land: spelletjes, disco, bonte avond en chillen bij een kampvuur! Ze kunnen het allemaal beleven tijdens Zomerzotheid.