Energiekosten Vergoeding gemeente Leeuwarden

Aanvragen energievergoeding verlengd tot 1 juli

Grou – De gemeente Leeuwarden wil inwoners die moeite hebben om de energierekening te betalen graag helpen. Vanaf december komen daarom ook studenten en inwoners met een iets hoger inkomen in aanmerking voor een vergoeding van de energiekosten. Om zoveel mogelijk inwoners hiervan te laten profiteren, is de aanvraag voor deze vergoeding verlengd naar 1 juli 2023.

Vergoeding tot € 1.300,-

De energievergoeding kan aangevraagd worden door huishoudens met een inkomen van 125% tot 150% van de bijstandsnorm. De vergoeding is € 300,-, € 500,-, of € 800,- en is afhankelijk van het inkomen. Ook studenten kunnen de vergoeding per huishouden aanvragen. Het inkomen moet lager zijn dan 150% van de bijstandsnorm en de vergoeding ligt tussen de € 300,- en € 1300,-. De vergoedingen konden aangevraagd worden tot 1 maart 2023, dit is nu verlengd naar 1 juli 2023.

Eenvoudige check

Wethouder Hein Kuiken moedigt inwoners aan om te checken of ze recht hebben op energievergoeding: ‘Lang niet alle inwoners hebben door dat ze een vergoeding kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze een betaalde baan hebben. Vaak klopt dit niet. We zien dat veel inwoners geld voor energiekosten laten liggen. Dat is zo zonde. We willen als gemeente graag helpen.’

Inwoners van de gemeente Leeuwarden die willen weten of ze voor een vergoeding in aanmerking komen, kunnen dit eenvoudig checken op www.leeuwarden.nl/energiecheck.

Vergoeding voor lage inkomens

De huishoudens met een laag inkomen (onder 125% van de bijstandsnorm) hebben over 2022 recht op een energietoeslag van € 1.300,-. Plus een extra bedrag van € 500,-. Deze huishoudens krijgen ook in 2023 een vergoeding, als zij nog aan de voorwaarden voldoen. De uitkering van de energietoeslag 2023 loopt wel vertraging op. Deze toeslag mag pas worden uitgekeerd als het wetgevingstraject in de Tweede Kamer is afgerond. Het Rijk heeft aangegeven dat gemeenten hierop moeten wachten.