spreeuwenshow bij grou

(Video) Spreeuwenshow bij Grou gaat viraal op internet

Grou / Video – Wanneer het tegen de avond is zoeken spreeuwen een slaapplaats bij Grou. In de herfst en winter is er een grote kans dat je een spreeuwenshow bij Grou ziet. Inmiddels trekt deze show veel bezoekers en gaan er verschillende video’s viraal op internet. Zowel op HartVanNL, Nu.nl als op de site van het Algemeen Dagblad zijn filmpjes te zien.  Grousters.nl was de eerste die dit fenomeen al op 7 januari op onderstaande video vastlegde.

De de herfst arriveren er miljoenen spreeuwen in Nederland. Het aantal is dan vergelijkbaar met de inwoners van Nederland. Ze komen vanuit Rusland en Scandinavië om hier te overwinteren. Wanneer de avondschemering invalt maken ze prachtige patronen boven de spoorlijn. Ze wervelen dan als één lichaam door de lucht in een onnavolgbare choreografie. Hierbij is het verbazingwekkend dat ze bijna nooit tegen elkaar botsen.

Waarom in een zwerm bij elkaar

Bij Grou hebben de spreeuwen een slaapplek bij een sloot net achter het spoor bij de volkstuinen gevonden. Tegen het vallen de avond zie je steeds meer groepjes spreeuwen zich aansluiten omdat de grote wolk een opvallend fenomeen is dat andere spreeuw aantrekt. Daarnaast is het overnachten in een groter groep veiliger, want meer ogen kunnen sneller een roofvogel waarnemen. Voor bijvoorbeeld een sperwer is het lastiger om uit zo’n grote wervelende zwerm een spreeuw te pakken. Als laatste kunnen spreeuwen elkaar in de ochtend naar goede voedselplekken leiden.