Ruurd Wiersma Museum Burdaard panelen pontjesroute Wyns

(dronevideo) Panelen Ruurd Wiersma sieren pontjesroute De 8 van Grou

Dronevideo – Het Ruurd Wiersma Museum manifesteert zich voor het eerst sinds jaren weer buiten Burdaard. Het museum exposeert vanaf vandaag, zes expressieve fotopanelen in de vitrines van Kunstproject Wyns / Bartlehiem, bij het Wynzer fietspontje. In samenwerking met Actief Media maakte Grousters.nl de bijgaande videoreportage.

Vrijwilligers van het museum onlangs nog druk bezig om de kleurrijke panelen in de vitrines bij het pontje te plaatsen. Met deze kleurrijke reporducties worden fietsers en bezoekers geattendeerd op het museum in Burdaard. Daarmee stappen ze in de wereld van Ruurd WIersma Tegelijkertijd wordt met een Ruurd Wiersmafietsroute de aandacht gevestigd op de vaarten, kanalen en sloten waarlangs melkvaarder/vrijetijdsschilder Ruurd Wiersma in de vorige eeuw de kost verdiende.

“We hebben een vrij klein museum in Burdaard en dat geeft daar vrij weinig zichtbaarheid. Daarom hebben we als museum besloten een nieuwe weg in te slaan met extra activiteiten in de nabije omgeving zoals hier in Wyns”, aldus Oege Hiddema, de communicatiemedewerker van het Ruurd Wiersma Museum.

Bijbelvertellingen

De panelen zijn tot zondag 8 oktober te zien. Op die dag wordt in de Kulturele Tsjerke in Wyns een lezing gehouden waarin predikant Klaas Vos en kunstschilder Jan de Beus hun licht laten schijnen op Ruurd’s kleurrijke weergave van zes bekende bijbelvertellingen. De sprekers lichten de schilderijen toe aan de hand van geprojecteerde lichtbeelden.

Inspiratie

Het is niet toevallig dat het museum de locatie Wyns kiest om meer belangstelling vanuit de regio te wekken. Het zijn de natuur, het water, de boerderijen en de dorpssfeer in de omgeving van Bartlehiem en Wyns die Ruurd ooit inspireerden voor zijn schilderingen. Het bestuur wil in de toekomst meer regionale samenwerkingsprojecten initiëren om concreet te laten zien hoe attractief en onderscheidend het cultuurhistorische recreatieaanbod is in het noorden van Friesland.

“Wyns is echter niet alleen een plek waar Ruurd Wiersma schilderde, maar het is ook een plek met een prachtig veerpontje over de Dokkumer Ee. Hier komen enorm veel fietsers, toeristen en recreanten. Met de plaatsing van deze panelen willen wij het museum meer bekendheid geven om dat het op cultuurhistorisch gebied een parel van Noordoost Friesland is.”

Pontjesroute 8 van Grou

De veerpont in Wyns is onderdeel van de fietsroute ‘De 8 van Grou’.  Hou je van fietsen, dan is De 8 van Grou een echte aanrader. Het ene moment fiets je door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen en het andere moment passeer je een schilderachtig dorpje zoals Wyns. OOm vervolgens verder te fietsen door weidse bloemrijke weilanden, genietend van de natuur. Het bijzondere aan de pontjesroute is dat je onderweg regelmatig bij een vaarwater komt, waar schippers met de pont gereed staan om je naar de overkant te varen.  De overtocht met de pont geeft een extra belevenis aan je fietstocht! De pontjesroute De 8 van Grou telt maar liefst 12 pontjes en wordt dan ook wel de “pontjesroute” genoemd.

Activiteiten

Expositie Ruurd Wiersma in Wyns 

Van 19 augustus tot en met 9 oktober. Locatie: de vitrines van Kunstproject Wyns / Bartlehiem bij de fietsveerpont in Wyns. Openingstijden: van zonsopkomst tot zonsondergang

Fietsen onder de blauwe lucht van Ruurd Wiersma

De fietstocht volgt de fietsknooppunten. De route leidt vanaf Burdaard langs Ruurd’s geboorteplaats Rinsumageast, Aldtsjerk, Wyns, Bartlehiem en Tergrêft. Door op fietsroute Ruurd Wiersma te googelen kan gratis het tracé van route.nl worden gedownload. De tocht is 27,5 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Bij ieder fietsknooppunt kan worden opgestapt.

Kulturele Tsjerke Wyns bespreekt religieuze schilderijen van Ruurd Wiersma

9 oktober om 15:00 uur in de Kulturele Tsjerke in Wyns.
Ruurd Wiersma legde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kleurrijk de bijbelverhalen vast over het Laatste Avondmaal, de Hof van Eden, Sodom en Gomorra, Golgotha, Jonas en de walvis en de Drie jongelingen in de oven. De lezingen van Klaas Vos en Jan de Beus vinden plaats op Inlichtingen: sktw@wynzertsjerkje.nl.