De mensen van het repaircafé Grou ‘reanimeren’ je apparaat

We gooien in Nederland veel waardevolle spullen weg. Wekelijks wordt alleen al bijna 10,9 miljoen kilo elektrische apparaten en textiel afgedankt. Spullen die na een kleine reparatie vaak nog prima mee kunnen. Met de campagne ‘Waardeer het. Repareer het’ wil SIRE zoveel mogelijk Nederlanders bewegen hun kapotte spullen te repareren. Het RepairCafé is zo’n plek waar je op een laagdrempelige manier je apparaat kunt ‘reanimeren’. In Friesland zijn diverse plaatsen waar zo’n café te vinden is. Zo ook bij de Kringloopwinkel Grou. En of het nu gaat om een lekkend koffiezetapparaat, een kapotte koffer of defecte schuurmachine, in Grou willen de vrijwilligers van het repaircafé het graag maken. Morgen woensdag 18 september staan ze weer klaar om mankementen te verhelpen.


De vrijwilligers van het repaircafé in Grou aan de slag met een kapot apparaat. Foto: Repaircafé Grou

Jan Pieter Rottiné is één van de deskundige vrijwilligers die elke derde woensdag van de maand zit te wachten op kapotte apparaten. Al vier jaar lang heeft hij huishoudelijke machines een tweede leven gegeven. Samen met zijn collega’s zet hij zich op vrijwillige basis in voor bewoners van Grou en omgeving. Wie met een kapot koffiezetapparaat binnenloopt krijgt als eerste een kopje koffie uit een wel werkend exemplaar. Jan Pieter: “Want het café is vanzelfsprekend ook bedoeld als sociale ontmoetingsplek”. Hij ziet dat vooral veel ouderen gebruik maken van de service. “Wat dat betreft kan het repaircafé nog wel wat meer bekendheid gebruiken. Ik denk dat jongeren sneller iets weggooien als het stuk is. Die heten wij welkom met een defect voorwerp.” De mensen van het repaircafé hebben verstand van verschillende soorten reparaties. Zelf heeft Jan Pieter als zendamateur kennis van elektronische techniek. “En als ik alleen niet uitkom vraag ik mijn collega’s hoe zij tegen een bepaald probleem aankijken. Samen komen we er altijd wel uit.”

Campagnebeeld Sire – Repareer het.

Kleine huishoudelijke apparaten belanden sneller bij het afval. Ruim driekwart van de Nederlanders is er namelijk van overtuigd dat het goedkoper is een nieuw product te kopen dan het te repareren. Zo worden kleding, speelgoed, strijkijzers, koffers en koffiezetapparaten het vaakst direct weggegooid als het ‘kapot’ is. “En dat is jammer”, vindt Jan Pieter. Nederlanders zijn zuiniger op hun fiets, laptop, naaimachine en telefoon. Dat zijn dingen die ze in het repaircafé meestal niet repareren omdat het een specialistische aanpak vergt. Ook nieuwe apparaten zijn vaak moeilijk te demonteren. “Alles wordt vastgeklikt. Je kunt het niet openschroeven. Fabrikanten willen natuurlijk liever dat je iets nieuws koopt”. Toch hoop Jan Pieter dat ook producenten hun nieuwe modellen makkelijker repareerbaar maken