pontjesroute 8 van Grou

Fluitende pontjesbaas Wieger de Vries vaart je ‘Hin & Wer’

De pont ‘Hin & Wer’ is de verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het idyllische dorpje Earnewâld en het Bungalowpark en Camping it Wiid. De pont maakt deel uit van de mooie Pontjesroute De 8 van Grou. Vanaf begin april is het pontje alweer in de vaart met pontjesbaas Wieger de Vries. Hij wijst fietsers de weg en is de menselijke informatiegids die alles over natuurgebied De Alde Feanen weet te vertellen.

Sinds 2012 staat Wieger aan het roer van pontje Hin & Wer. Samen met een aantal collega’s zorgt hij ervoor dat varensgasten veilig heen en ook weer weer komen. Vanaf 1 april klinkt het vrolijke gefluit van pontjesbaas Wieger de Vries, een teken dat het vaarseizoen weer van start gaat.


Wieger de Vries aan het stuurwiel van het pontje Hin & Wer in Earnewâld. – Foto: Actief Media

Wieger, met zijn kenmerkende enthousiasme, vertelt graag over zijn werk als pontjesbaas: het vervoeren van mensen van het dorp naar de camping, van de camping naar het dorp en de fietsers en toeristen die genieten van de prachtige waterrijke omgeving. Wieger geniet ervan om toeristen te verwelkomen, hun vragen te beantwoorden en hen wegwijs te maken in het gebied. Met zijn brede kennis weet hij altijd interessante weetjes en vertelt hij over het Skûtsjemuseum, de zeearenden en de historie van het gebied zoals de Lancaster die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Warten neerstortte en waar een expositie van is ingericht.

Fluitende pontjesbaas

Hoewel het werk soms druk kan zijn, vooral tijdens de zomermaanden, blijft Wieger altijd vriendelijk en geduldig. Bij sommige dorpsbewoners staat hij bekend als de fluitende pontjesbaas. Hij werkt niet alleen, maar heeft een team van collega’s dat hem aflost. Samen zorgen ze ervoor dat de ‘Hin & Wer’ veilig met fietsers en wandelaars naar de overkant komt. Zelfs op drukke dagen wanneer er behoorlijk wat scheepvaartverkeer is.

Na het gesprek met de fotograaf van Grousters.nl stapte Wieger weer aan boord van zijn pont, klaar om nieuwe passagiers te verwelkomen en hen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Met zijn kenmerkende glimlach stuurt hij zijn pont behendig over het water, wetende dat hij deel uitmaakte van iets bijzonders, iets wat mensen telkens weer naar dit prachtige gebied trekt.

Pontjesroute De 8 van Grou

Hin & Wer maakt deel uit van Pontjesroute De 8 van Grou. Deze fietsroutes zijn een belevenis die je niet mag missen. Je ontdekt het prachtige waterrijke landschap van Midden Fryslân. Het ene moment fiets je door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen en het andere moment passeer je een schilderachtig dorpje. Of fiets je door de stad Leeuwarden. Om vervolgens verder te fietsen door weidse bloemrijke weilanden, genietend van de natuur. De route telt maar liefst 12 pontjes. En nu het weer kan, is het bijna een verplichting om op één van de langs de route gelegen terrasjes neer te ploffen. Op de website www.de8vangrou.nl kunnen fietsers elk ogenblik de vaartijden van de pontjes bekijken. Er zijn verschillende routes mogelijk.  Alle routes, waar je ook begint, zijn goed te combineren. Zo kom je op de allermooiste plekken!

Dit artikel is i.s.m. Weekblad Actief tot stand gekomen en mag niet door derden worden overgenomen.