Roeien

Roeiers GRSV uit Grou roeien eerste wedstrijd van het jaar in Weesp

Zaterdag 6 april, het was eindelijk weer zover! De eerste roeiwedstrijd van het jaar! Traditiegetrouw is het wedstrijdseizoen voor de Fretters en Spetters ook dit jaar weer gestart in Weesp. Hier word elk jaar gevochten op de Vecht. Zo’n eerste wedstrijd is altijd weer even inkomen, is het regenwater uit de sloep gepompt? Doet de verlichting van de trailers het nog? Hebben we de reddingsvesten? Reddingsvesten? Shit nee! Dus dit nog snel opzoeken. Eenmaal alles gevonden kon de reis naar Weesp beginnen. 

Eenmaal in Weesp aangekomen, verliep het kranen voor beide sloepen soepel en kon er een plekje gezocht worden in de “kom van Weesp”. Het prachtige weer, de vele mensen en de leuke bands zorgden voor een heerlijke sfeer. Je zou bijna vergeten dat er nog op de Vecht gevochten moest worden. 

Op klokslag 11.30 uur was de eerste start van de damesrace. De Spetters hadden het 19e startnummer en vertrokken dan ook tegen 11.40 uur. De dames hadden er dit keer voor gekozen om niet de Wetterwrotter mee te nemen maar de Wetterspetter, deze 6 persoonssloep is wellicht de kleinste sloep van het wedstrijdveld. Omdat deze sloep ook de HT weer gaat roeien is deze wedstrijd alvast een mooie voorbereiding. Verwacht bij het vechten op de Vecht niet al te veel spektakel, het is niet het meest spannende parcours, het is vooral vechten tegen de elementen: Wind mee, stroming tegen. Stroming mee, wind tegen. Daarnaast is 25 graden uit het niets, best heet ineens.

Uiteindelijk zijn de dames verdienstelijk in de middenmoot geëindigd.

De Wetterfretter mocht rond 14.30 uur van start, gewaarschuwd door de dames dat het best nog een pittig tochtje was, gingen we vol goede moed van start. De Fretters kwamen prima uit de startblokken, het was de eerste kilometers vooral vechten tegen de stevige wind. Na een kilometer of 4 konden we in de slipstream komen van De Skeve uit Leeuwarden. Hier konden we tot de keerboei goed van profiteren. Halverwege de wedstrijd begon het ineens wel op vechten te lijken, het deelnemersveld schoof helemaal in elkaar echter de ruimte is maar beperkt. Het komt dan aan op stuurmanskunst en timing en fatsoen. Froukje (stuurvrouw van de Fretters), had de perfecte koers voor de Wetterfretter te pakken. Om ons was het een en al gekletter van riemen die tegen elkaar aan sloegen en werden de nodige krachttermen over en weer geslingerd, kortom een waar gevecht. De helden uit Grou kwamen hier echter prima doorheen en zo konden we met de wind mee en de stroming tegen richting finish. Uiteindelijk verdienstelijk en conform verwachting in de middenmoot geëindigd van het wedstrijdveld. 

Al met al kunnen we terug kijken op een mooie dag en een prachtige start van het roeiseizoen. Tot volgende week in Harlingen!