Kara Schotanus uit Grou

Kara Schotanus uit Grou doet archeologisch onderzoek op een berg in stikheet Italië

Zuid-Europa zucht sinds weken onder torenhoge temperaturen, maar dat weerhoudt de 21-jarige Kara Schotanus uit Grou er niet van om op een berg in Italië te gaan werken. In het zuiden van het land is ze voor haar studie archeologie in de hete zon bezig met opgravingen.

Kara is tweedejaars archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met een groep medestudenten is ze een maand lang in Italië om ervaring op te doen. Eerst lag de focus op de geschiedenis van het land. Zo brachten de studenten onder andere een bezoek aan Pompeï. Kara moest deze excursie voorbereiden voor de anderen, dus ze weet veel van Pompeï.
Nu zijn ze sinds drie weken aan het opgraven beneden in de laars van Italië, bij het dorp Frascineto in Calabrië.

38 graden
Het zijn pittige dagen. ’s Ochtends vroeg naar de opgravingsplek en dan in de brandende zon beginnen. Het is zo’n 38 graden als we met Kara bellen. De hitte gaat haar beter af dan ze had gedacht, zegt ze. “Maar als je niet in de schaduw bent, is het wel ontzettend warm.”
De werktijden zijn aangepast aan de hoge temperaturen. Om zeven uur gaan ze van huis. Een half uurtje later komen ze aan bij de opgravingsplek. Na een stevige klim, want deze ligt op een berg. En dan aan het werk.
Toen Kara enkele weken geleden begon, werkten ze zonder siësta door tot drie uur ’s middags. Nu is het na twaalf of één uur ’s middags niet meer te doen. Dan zoeken ze een plek op in de schaduw om de archeologische vondsten te wassen met water.


Kara Schotanus op de plek van de opgravingen
bij Frascineto in Calabrië© Kara Schotanus

Passen de stukjes in elkaar?
Wat doet Kara daar nou precies? Ze onderzoekt vondsten uit de tijd tussen 1150 tot 950 voor Christus, ook wel de Late Bronstijd genoemd. Het betreft voornamelijk aardewerk. En dat was ook wel te verwachten, want in deze omgeving zijn meer vergelijkbare plekken ontdekt. Hoewel het alleen om aardewerk gaat, is wat ze hebben gevonden, wel degelijk interessant, vindt Kara.
Op sommige plekken liggen veel scherven bij elkaar. Dan is het natuurlijk de vraag: passen de stukjes in elkaar? In het veld doen ze wel eens een poging. Maar ze kunnen pas echt goed zien of het past, als ze in een later stadium de vondsten aan een nader onderzoeken onderwerpen.


Kara Schotanus met haar medestudenten
© Kara Schotanus

Leuk om mee te maken
De studente archeologie vindt haar stage in Italië bijzonder interessant. Het is goed om ervaring op te doen. En het maakt haar bewust van het feit dat aan de expositie van een museumstuk, zoals bijvoorbeeld een pot, een heel proces voorafgaat, Die pot staat er niet zomaar. Leuk om dit allemaal mee te maken, vindt Kara. Ze blijft niet lang meer. Vrijdag is haar onderzoeksstage alweer voorbij.

Met toestemming overgenomen. Bron ©: www.omroepleeuwarden.nl – Fotografie ©: Kara Schotanus