Roeiers GRSV warmen op voor de HT Roeirace in Harlingen

Grou – Zaterdag 22 april, voor de Fretters stond het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien op het programma. Dit is naast de beroemde Harlingen Terschelling Roeirace (HT), de enigste wedstrijd op het Wad! Het is dan ook ideale wedstrijd om alvast te trainen voor de HT-race, deze zal hopelijk na 4! jaar weer eens plaatsvinden op 19 mei.

Rond 10.30 uur werd de sloep van de trailer getakeld, De roeiers hadden vervolgens ruim de tijd om zich mentaal voor te bereiden op deze prachtige race.

Onder prachtige omstandigheden startte de Wetterfretter in de 4e start op exact 12.54 uur.  Samen met 7 andere sloepen werd de achtervolging ingezet op reeds 24 gestarte sloepen. Het totale, zeer sterke, speelveld bestond uit 72 sloepen uit het gehele land. De race, die op papier niet het spannendste parcours was, begon met circa 8 km tegen de stroom in roeien om vervolgens bij de keerboei weer dezelfde afstand stroom mee terug te roeien.

Foto: Anton Attema

Stroming

Dit lijkt simpel het is echter aan de stuurman om een route te bepalen die op de heenreis zo weinig mogelijk stroming kent. Door zoveel mogelijk wat ondiep water te zoeken, dicht aan de kust, lukte dit prima. Na de keerboei was het van belang om maximaal te profiteren van de stroming. De Fretters, onder leiding van Wiebe, kozen er voor om via dieper water hoog in het speelveld terug te roeien. Een iets langere route met hopelijk meer stroming dus meer snelheid. Zo is roeien dus meer dan alleen roeien en kan de tactiek van de stuurman bepalend zijn.

Verdienstelijk

Na 1 uur en 51 minuten en ruim 16 km te hebben afgelegd, kwam de Wetterfretter met de lokale helden over de finish. Na een aantal uren wachten bleek dit uiteindelijk genoeg voor een 9e plaats in de hoofdklasse. Gezien het eerste jaar na promotie en het sterke speelveld een verdienstelijk resultaat voor de Fretters!

Op zaterdag 6 mei staat voor zowel de Wetterfretter als de Wetterwrotter het “Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien” in Lemmer op de agenda.  Deze race van bijna 23 km geldt als de generale repetitie voor de HT. We kijken er nu al naar uit!