Grou heeft fleurige villa’s voor vrolijke vliegers

Grou – Vandaag gingen de mannen van de Fûgelwacht Grou op pad met een aantal vrolijk gekleurde nestkastjes. De helft van een dertigtal, door kinderen, bont geschilderde vogelhuisjes hangt inmiddels hoog in de boom om vogelfamilies te ontvangen.

Donatie

Sytske Jongsma uit Grou is de initiatiefnemer van deze vogelvriendelijk actie. Ze trok de stoute schoenen aan en wist de gemeente Leeuwarden zo ver te krijgen om een dertigtal nestkastjes te doneren. Kinderen uit het dorp zijn afgelopen twee weken fanatiek aan het schilderen geslagen. Het leverde een flink aantal prachtige kunstwerkjes op.

Erik Havik op pad met de vrolijk geschilderde onderkomens.

Erik Havik op pad met de vrolijk geschilderde onderkomens. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Bouwpakket

“De zelfbouw pakketjes zijn door een zorginstelling gemaakt”, laat Sytske Jongsma weten.” Naast schildertalent moesten de kinderen de ‘kraamkamers’ ook zelf of met behulp van familie in elkaar zetten.” Het liep storm toen ze haar oproep op facebook plaatste, waardoor sommige aanvrager helaas teleurgesteld werden.

Haast

De actie had wel enige haast, want buiten klinkt het vrolijke gefluit van kool- en pimpelmeesje al die het voorjaar aan voelen komen. “Daarom moesten de kastjes vandaag ingeleverd zijn zodat de heren van de Fûgelwacht Grou ze op konden hangen.”

Van elk nestkastje wordt een foto gemaakt.

Dicky Jonker van Fûgelwacht Grou maakt van elk nestkastje een foto. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Vogelvilla’s

De dag van plaatsing is een dag vervroegd. “De weersverwachtingen voor zaterdag zijn slecht, zodat we vandaag al de ladder opgaan”, vertelt Dicky Jonker van de Fûgelwacht Grou. De fleurige vogelvilla’s hebben verspreid door Grou een mooi plekje gekregen.

Facebook

Sytske Jongsma: “De mannen van de fûgelwacht hebben van alle nestkastjes een foto gemaakt. Deze plaatsen we op de facebookpagina van de nestkastjes. Ook zetten we de plaats er bij waar het kastje hangt. Het is natuurlijk voor kinderen super leuk om zo nu en dan eens bij hun kastje langs te gaan om te kijken of er vogeltjes naar toe komen en of er misschien een nestje in zit.”