Organisatie Wapendropping Wandeltocht

Parachutisten landen bij Grou tijdens wapen dropping beleeftocht

Grou – In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij bevrijd zijn. Dat is de reden dat er op zaterdag 2 mei met een unieke wandeltocht in Midden-Fryslân een oorlogsverhaal wordt verteld. Op die dag zijn er ook een aantal beleefmomenten in Grou. Zo’n 200 vrijwilligers zullen dit evenement mogelijk maken, waaronder toneelverenigingen en wandelliefhebbers. Op de route van deze tocht worden op 4 plaatsen uit een oude Dakota 25 Britse parachutisten gedropt.

Daarnaast worden op route van de tocht van kaasboerderij ‘De Deelen’ tussen Tijnje en Aldeboarn naar Wirdum op 15 plaatsen beleefmomenten getoond. Deze beleefmomenten zijn ook daadwerkelijk gebeurd in de oorlog. Deze gebeurtenissen worden beschreven in het boek ‘Droppingveld Wardrobe’ (Wapens in De Deelen) van Hessel Bouma uit 2018.

Er  zijn 3 tochten

Om 9 uur start de lange tocht van 22 km van kaasboerderij ‘De Deelen’. Deze tocht loopt via Aldeboarn naar Akkrum, vervolgens naar Grou en dan naar eindpunt Wirdum. In Wirdum zijn de wapens bij de bevrijding gebruikt. Een korte tocht van 5 km start om 11.00 uur, ook bij ‘De Deelen’ en eindigt in Aldeboarn.

Mede-organisator Hessel Bouma geeft uitleg over de tocht. Foto: Press4All

Verder start er een korte tocht van 8 km om 13.00 uur in Grou. Deze volgt het laatste deel van de tocht naar Wirdum. Daar is dan een bevrijdingsfeest rond het Doarpshûs De Golle. Er rijden bussen van het eindpunt van de tocht naar het beginpunt. Elk kwartier starten er 250 deelnemers, in totaal 4.000.

Dropping parachutisten op 4 plaatsen

Naast de kaasboerderij is het eerste landingsveld voor de parachutisten met hun bolle parachutes. Daarna landen er zes parachutisten aan de westkant van de Van Sminiaweg, in het weiland aan de weg Akkrum-Aldeboarn.

Vervolgens is er een dropping ten noorden van Grou, in het Hofland naast het weggetje naar Architect Hofstra. Tenslotte is er een dropping ten zuiden van Wirdum, naast de weg Idaard-Wirdum. Met rode en witte lampen worden de droppingsvelden gemarkeerd, net als in de oorlog. Langs de weg wordt door de parachutisten chocola uitgedeeld aan de kinderen die meelopen.

Bij de eerst 2 droppingsvelden mogen auto’s komen. Voor minder valide personen is daar ook plaats. Bij de laatste 2 dropvelden zijn alleen fietsers en wandelaars toegestaan.

Samenwerking

Het wandelgebeuren wordt verzorgd door de drie wandelclubs uit de omliggende dorpen. De beleefmomenten worden uitgebeeld door de verschillende toneelclubs rond de route. Er zijn in totaal 200 vrijwilligers die meehelpen. 

Basisscholen

In de bovenbouw van de basisscholen in de streek wordt deze winter een les verzorgd, waarin het laatste halfjaar van de oorlog in het gebied wordt behandeld.