VNL Architecten uit Grou koopt gereformeerde kerk en sloopt De Boei


Vandaag meldt het Friesch Dagblad dat VNL Architecten uit Grou de nieuwe eigenaar gaan worden van de gereformeerde kerk uit 1939. De makelaar belde gisteren met de verheugende mededeling dat de kerk en De Boei aan de architecten gegund wordt. De officiële ondertekening van het koopcontract volgt binnenkort.

Op dit ogenblik huurt VNL kantoorruimte in het oude Raadhuis van Grou. Het is de bedoeling dat het historische kerkgebouw in volle glorie compleet gerestaureerd en geïsoleerd gaat worden.

Dronefoto van de gereformeerde kerk links en het oude raadhuis rechts. Foto: Press4All Grou

Nadat de kerk voor actieve vieringen was gesloten, is er geprobeerd een nieuwe bestemming voor het terrein te vinden. Zo zou er een woon-zorgcentrum komen, waarbij de kerk aan de slopershamer ten prooi zou vallen. Erfgoedvereniging Heemschut en de historische vereniging Aed Levwerd kwamen daartegen in het verweer. Dat verweer resulteerde uiteindelijk in het feit dat de gemeente Leeuwarden de kerk als gemeentelijk monument aanwees.

Naast de volledige restauratie van de kerk zal het gebouw van De Boei gesloopt worden. Wie komend weekend nog even bij De Boei binnen wil kijken kan zaterdag naar de verkoop van de inventaris gaan. Het gaat onder meer om stoelen, tafels, serviesgoed en klokken. De verkoop is in De Boei aan de Kievitstraat 3a.

Van 9.30 tot 12.00 uur is er uitsluitend voor de eigen kerkelijke gemeenteleden gelegenheid om een keuze te maken. Vanaf 12.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom.

Bron: Friesch Dagblad – Foto: Press4All Grou