Opening dagbestedingslocatie in Kringloopwinkel Grou

GROU – Op dinsdag 26 september is de officiële opening van Dagbesteding Grou in het creatief atelier in de kringloopwinkel aan De Muldyk 3 in Grou. Wethouder Jan Atze Nicolai van de gemeente Leeuwarden – die duurzame ontwikkeling in zijn portefeuille heeft – komt de officiële openingshandeling verrichten. “Met dit nieuwe initiatief dragen we met zowel cliënten als vrijwilligers een bijdrage aan een duurzame samenleving. We gebruiken onze creativiteit om van goed en overtollig materiaal weer iets nieuws te maken.”

Nu de kringloopwinkel goed en op volle toeren draait, is er meer ruimte voor creativiteit en dagbesteding. In een aparte ruimte is een mooie werkplek ingericht waar al volop nieuwe creaties ontstaan, die later in de winkel te vinden zijn. Vanuit de dagbesteding zijn inmiddels twee mensen aan de slag die medewerking en ondersteuning van drie vrijwilligers krijgen. “Het is echt een plek waar mensen zich kunnen ontplooien en hun ideeën ten uitvoer kunnen brengen”, legt winkelmanager Renny Ausma uit. Met behulp van José Pappot, die verantwoordelijk is voor de dagbesteding, is het plan uitgewerkt om ook de sociaal-maatschappelijke invulling van de kringloopwinkel verder vorm te geven.

Dagbesteding
Dagbesteding Grou is een kleinschalige dagbesteding verbonden aan de kringloopwinkel Grou. De dagbesteding is gericht op mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Men gaat ervan uit dat iedereen zijn of haar eigen mogelijkheden, kwaliteiten en talenten heeft. De zorg wordt geboden vanuit de vraag van de cliënt; want iedere cliënt heeft recht op aandacht en respect met behoud of ontwikkeling naar zelfredzaamheid, toekomstperspectief en een zinvolle dagbesteding. José: “We bieden iedereen een stukje regelmaat en ook gewoon gezelligheid in een prettige werkomgeving. Hier kan iedereen weer meedoen en op zijn of haar eigen manier weer in een werkomgeving functioneren. Sommigen zullen hun talenten ontwikkelen terwijl anderen juist behoefte hebben aan een regelmatige en vertrouwde indeling van hun dag.” Alles gedaan in een veilige en sfeervolle omgeving, met aandacht voor plezier, ontmoeting, hulpvaardigheid en geborgenheid.

Activiteiten
Voor vele Grousters is de kringloopwinkel een vertrouwde en duurzame locatie om (overbodige) spullen te brengen of te kopen. De weg van inbreng van meubels en andere goederen naar een nieuwe bestemming wordt binnen de kringloop ingevuld met tal van activiteiten. In de winkel worden boeken, cd’s, kleding en andere ingebrachte goederen eerst gesorteerd, daarna wordt alles getest en gerepareerd. Om het winkelen aangenaam te maken wordt er voor klanten en medewerkers koffie en thee geschonken. Ook bijrijder zijn op de haal- en bezorgbus is een belangrijke taak.

Creatief atelier
De mensen van het atelier kunnen zich uitleven in tal van creatieve werkzaamheden met een keur van materialen. Zo wordt er gewerkt met oude spijkerbroeken of andere kledingstukken die vervolgens bijvoorbeeld vermaakt worden tot kussens of tassen. Materiaal wat voor menigeen overbodig is wordt in het atelier gebruikt om bijvoorbeeld vogel(voer)huisjes of plantenhangers te maken. Al deze creaties zijn ten behoeve van de verkoop in de eigen kringloopwinkel. Renny: “Je draagt hiermee een steentje bij aan een duurzame samenleving.”

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar alle activiteiten van de Kringloopwinkel Grou is op dinsdag 26 september van harte welkom tijdens de opening van het creatief atelier. Voor meer informatie kijk op www.kringloopwinkelgrou.nl of www.dagbestedinggrou.nl