Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit in Grou? Meten is weten!
Grou – Na het succesvolle project Vang de Watermonsters, waarin burgerwetenschappers 5 jaar lang de kwaliteit van kleine wateren hebben gemeten, heeft Stichting natuur en Milieu daar in de herfst van vorig jaar een vervolg aan gegeven met het project Water op de Kaart (WOK).
Samen met ecologisch onderzoeksinstituut NIOO/KNAW hebben zij dit WOK-project opgezet. Het doel hiervan is de invloed van de riool-overstorten in stedelijke wateren te onderzoeken. Hiervoor zijn er wederom burgerwetenschappers benaderd om gedurende een jaar lang diverse kwaliteitsmetingen te doen.
Werkgroep Groen en Biodiversiteit
In Grou doen Dicky Jonker en Bonne Bruinsma, allebei vrijwilliger vanuit de werkgroep Groen en Biodiversiteit van Grou2030, 2 tot 4 wekelijks een meting volgens een vastgestelde methode bij de riooloverstort in het Nijdjip ter hoogte van de kruising Boeijer met It Roer. Er wordt een brede set aan metingen gedaan: het gaat om de huidige situatie (foto’s en weer), waterplantenbedekking, helderheid, bodemdiepte en slibdikte, nutriënten, zwevende stof, waterdieren indicatoren, stroming uit de overstort en een temperatuurlogger. Aanvullend wordt de sediment-neerslag onderzocht, de organische afbraak op de bodem en een meting van de nutriënten in het poriewater. Dit onderzoek duurt een jaar. Bij de Friesmastraat worden tegelijk referentie metingen gedaan, waarbij er geen directe invloed is van een overstort.
Op maandag 27 januari is er om 11:00 uur weer een tussentijdse meting bij de riooloverstort in het Nij Djip (kruising De Boeijer/It Roer). Daarbij is ook een vertegenwoordiger van NIOO/KNAW aanwezig.
Wat is Water op de Kaart?
Het gaat niet goed met de waterkwaliteit in Nederland. Mest, bestrijdingsmiddelen, rioolwater, chemische stoffen en medicijnresten vervuilen onze grote en kleine wateren. Met het project Water op de Kaart richten we ons op de kleine, meest stedelijke wateren, waar we zomers in zwemmen en waar de hond in duikt.
De grote wateren worden gemeten en regelmatig gemonitord vanuit de Europese richtlijn Kader Richtlijn Water (KWR). Met deze richtlijn wil de Europese Unie garanderen dat de waterkwaliteit voldoet aan de normen die voor mens, dier en milieu gezond zijn.
Onder meer vallen onze grotere rivieren en boezemwateren onder deze richtlijn. Maar alle kleine slootjes, beekjes, grachten, meertjes en vennetjes bij ons om de hoek niet. Daarom richten we ons met Water op de Kaart juist hierop.
De opbouw van dit project volgt uit het eerdere project Vang de Watermonsters. Met dit grote citizen science project bleek dat het slecht gaat met de waterkwaliteit in die kleine oppervlaktewateren. Met Water op de Kaart werken we aan de oplossingen. Op dertig plekken in het land staan burgerwetenschappers klaar om de waterkwaliteit rond riooloverstorten te meten. Met deze inzichten gaan we op zoek naar oplossingen.
Water op de Kaart is onderdeel van een groter programma vanuit Natuur & Milieu waarmee